PAX NAVIS edistää Itämeren suojelua ja merirauhaa

Merihenkinen, rento ja Itämeren suojelua edistävä PAX NAVIS tapahtuma julistaa merirauhan ja avaa veneilykesän maailman merien päivänä Ruissalon telakalla keskiviikkona 8.6.2022.

Ympäristö ja turvallisuus

PAX NAVIS on merihenkinen, rento ja informatiivinen tapahtuma, joka pyrkii edistämään Itämeren suojelua sekä vastuullista ja turvallista veneilykulttuuria. Tapahtumaa täydentävät rantojen siivoustalkoot 6.–12.6.

Kuudetta kertaa järjestettävän tapahtuman vastuutahoina toimivat Turun kaupungin Itämerihaaste, Turun Mikaelin seurakunta ja Ruissalon Telakka.

Merirauha julistetaan klo 18. Sen lukevat suomeksi ja ruotsiksi Jouni Lehikoinen Turun Mikaelin seurakunnasta ja Jaakko Laasio Merimieskirkosta. Lisäksi ohjelmassa on muun muassa musiikkiesityksiä.

Rantasiivoustalkoot lahjana Ahvenanmaalle

Tapahtuman rantojen ja luonnon siivoustempaus juhlistaa Ahvenanmaan itsehallinnon satavuotisjuhlaa. Osallistuminen talkoisiin on yhteinen lahjamme Ahvenmaalle ja Saaristomeren tulevaisuudelle.

Turun Sataman henkilökunta osallistuu tapahtumaan tykyhengessä keväisen liikuntapäivän merkeissä; siivoten sataman ympäristöä pikkuroskista.

–  Satama-alueen turvallisuudesta huolehditaan arjessa tarkasti muutenkin, ettei alueelta löydy toimintaa haittaavia roskia, mutta aidatun alueen vierustoilta löytyy pikkuroskia, joita nyt lähdemme porukalla siivoilemaan, kertoo tuvallisuuspäällikkö Pauliina Roti.

Myös HR-päällikkö Marjut Haltsonen pitää siivoustempausta mielekkäänä. – Pääsemme porukalla ulkoilemaan ja hyötyliikkumaan. Lisäksi tapahtumasta jää hyvä mieli, kun saa samalla tehdä hyvää työtä Itämeren siisteyden puolesta.

Rantasiivoustalkoot rekisteröidään ympäristöjärjestö Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti Biitsi -sovelluksella kartalle. Samalla raportoidaan kerätyt roskat, jonka avulla pystytään ehkäisemään vesistöjen roskaantumisongelmaa jo alkumetreillä.

Teksti: Heli Kaijansalo
Kuva: Marko Holmberg

Itämeri on pieni, matala ja monen maan ympäröimä meri

15 000-vuotias, viimeisen jääkauden jälkeen syntynyt Itämeri on maailman toiseksi suurin murtovesiallas, lähes kokonaan mantereiden ympäröimä meri Atlantin valtameren koillisreunalla. Se on yksi maailman herkimmistä ja saastuneimmista meristä, jonka valuma-alueella asuu noin 90 miljoonaa ihmistä. Itämeri tuottaa happea ja torjuu osaltaan ilmastonmuutosta, joten sen suojelu on tärkeää. Se on pinta-alaltaan jonkin verran Suomea suurempi ja sen keskisyvyys on vain 54 metriä.

Pinta-ala: 392 000 km2
Tilavuus: 21 000 km3
Keskisyvyys: 54 m
Syvin kohta: 459 m