Suuret purjelaivat tulevat taas – Turun Satama osallistuu kesän jättitapahtuma Tall Ships Racesin järjestelyihin

Ajassa

Turku isännöi Tall Ships Races -purjelaivatapahtumaa 18.–21.7. Tapahtumaan on ilmoittautunut tällä hetkellä 64 alusta. Mukana ovat myös esimerkiksi Etelä-Amerikan kaunottaret, kolmimastoklipperi Cisne Branco Brasiliasta sekä parkki Guayas Ecuadorista, joka saapuu Turkuun nyt ensimmäistä kertaa.

Tall Ships Racesiin odotetaan jättiyleisöä. Viimeksi, kun purjelaivat rantautuivat Turkuun vuonna 2017, tapahtuma oli puolella miljoonalla kävijällään Suomen kesän suurin yleisötapahtuma.

– Vaikka laivat pysähtyvät myös Helsingissä ja Maarianhaminassa, niin Turussa tapahtuma on aivan erityinen. Aurajoen alajuoksulla alukset ovat hyvin lähellä toisiaan, mistä syntyy ainutlaatuinen tunnelma, Turun Sataman operatiivinen johtaja Antti Pekanheimo hehkuttaa.

Alusten tulo, rantautuminen ja lähtö on tarkkaan suunniteltu

Turun Sataman operatiivinen osasto osallistuu monin tavoin tapahtuman järjestelyihin.

– Olemme suunnitelleet esimerkiksi jokaiselle alukselle oman paikan Aurajoen rannassa. Lisäksi, jotta liikennöinti sujuisi joella häiriöittä, olemme määritelleet aluksille tarkat lähtö- ja saapumisjärjestykset.

Tall Ships Racesin aikana Sataman operatiivinen osasto huolehtii esimerkiksi laivojen vedenjakelusta, jäteveden poistosta ja muusta jätehuollosta.

Järjestelyihin osallistuu viranomaisia ja vapaaehtoisia

Pekanheimo toimii myös tapahtuman meri- ja turvallisuusjaoston puheenjohtajana.

– Jaostossa on mukana sekä keskeisiä turvallisuusviranomaisia että vapaaehtoisia, muun muassa tulli, rajavartiolaitos, poliisi, Traficom, pelastustoimi ja ensihoito. Lisäksi toki tapahtuman turvapäällikkö sekä meripelastusseuran edustaja.

Pekanheimon tehtäviin kuuluu myös tiedottaa alusten kapteeneja siitä, mistä kaikesta pitää huolehtia, kun purjelaivat saapuvat Turkuun

– Koostan kapteeneille käsikirjan, missä on kootusti ohjeet Turkuun saapumiselle. Lisäksi siinä on ohjeet, miten toimia rannassa sekä kaikki ohjelma tapahtuman aikana.

Luvassa sykähdyttäviä hetkiä

Turun Sataman operatiivinen johtaja osallistuu jo neljättä kertaa Tall Ships Racesin -järjestelyihin.

– Se hetki, kun ensimmäiset suuret purjeet näkyvät horisontissa tuntuu aina yhtä sykähdyttävältä. Mutta hyvä fiilis tulee kyllä silloinkin, kun laivat sitten lähtevät pois, suuri työrupeama on ohi ja kaikki ovat tyytyväisiä – kun niin yleisö, tapahtuman järjestäjät kuin alusten miehistökin ovat kokeneet hienon elämyksen.

Hän pohtii, että tapahtuma tarjoaa Turulle ja Satamalle erinomaisen tilaisuuden kertoa kaupungista ja sen matkailumahdollisuuksista.

– Tall Ships Races on ennen kaikkea hieno perhetapahtuma. Tänä vuonna se on myös entistä laajempi. Tapahtuma-alue Aurajoen alajuoksulla avataan yleisölle jo kahta päivää ennen itse tapahtuman virallisia avajaisia. Lisäksi Linnanpuistossa järjestetään kaksipäiväinen musiikkifestivaali Slot Festival, Pekanheimo muistuttaa.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Jouni Saaristo ja Markku Koivumäki

Rio ohoi!

Vanha kolmimastopriki on lastattu romantiikalla. Mieleen tulevat eksoottiset satamat, märssykoriin polvet tutisten kiipeävä jungmanni sekä vanha merikarhu, jonka hartioilla keikkuva papukaija viljelee voimasanoja…

Onko sataman operatiivinen johtaja ajatellut koskaan, miltä tuntuisi, jos suuret purjelaivat värittäisivät hänen työpäiviään aina eivätkä vain suurten regattojen yhteydessä?

– Hauska ajatus. Siinä olisi kyllä varmasti omaa hohtonsa. Purjelaivat ovat myös hyvin ympäristöystävällisiä aluksia. Valitettavasti ne eivät kuitenkaan oikein taivu nykyisen logistiikan vaatimuksiin, mitä tulee esimerkiksi nopeuteen ja lastin määrään, Pekanheimo pohtii.

Hän lisää, että kauppamerenkulussakaan purjelaivojen aika ei ole toki aivan ohi.

– Suurilla valtamerillä, hyvissä tuuliolosuhteissa, myös ihan modernit laivat saattavat käyttää nykyään ja tulevaisuudessa purjeita apuvoimanaan.