Suuret purjelaivat Turkuun jo kuudetta kertaa

– Turku on jo kuudetta kertaa yksi The Tall Ships Races -tapahtuman isäntäkaupungeista Itämerellä vuonna 2021. Koko tapahtuman ajatus, vapaaehtoisen nuorisotyön ja purjehduksen tukeminen sopii tosi hienosti Turun Satamalle, operatiivinen johtaja Antti Pekanheimo sanoo.

Yleisölle tehtyjen kyselyjen mukaan juuri laivat ovat 80 prosenttisesti se asia, mitä tullaan katsomaan. Vuoden 2017 tapahtumassa vieraili 544 000 ihmistä.
Ajassa

Turku oli The Tall Ships Races tapahtuman isäntäkaupunkina ensi kertaa 25 vuotta sitten.  Nyt järjestelyihin tartutaan vankalla kokemuksella, mutta normaalia tiukemmalla aikataululla, valmistelut tiivistyvät käytännössä yhteen vuoteen. Korona pidetään mielessä, mutta silti halutaan rohkeasti katsoa eteenpäin.

Antti Pekanheimo kertoo, että Turun Satama varmistaa, että kaikki on meri- ja turvallisuustekijöiden puolesta kunnossa, kun The Tall Ships Races on jälleen 5.–8.7.2021 Turussa.

– Olen itse vanha meripartiolainen tiedän mitä kokemuksia purjelaivoilla voi saada, tämä on erittäin arvokasta ja todella hienoa työtä. On upeaa, että Turku on vahvasti ottanut roolin ja järjestää näitä tapatumia, Antti Pekanheimo sanoo.

Osa jokaisen The Tall Ships Races tapahtumaan osallistuvan aluksen miehistöstä on nuoria, jotka ovat purjehduksilla mukana oppilaspaikoilla. Nämä traineet maksavat kuluistaan. Silti esimerkiksi Turun kaupunki sponsoroi tietyn määrän oppilaspaikkoja, jotta kustannukset eivät ole este innokkaille nuorille purjehtijoille.

Sataman henkilöstöä ja osaamista tarvitaan

Turun Satama on jälleen vahvasti osana tapahtumajärjestelyihin perustettavaa Port Comitteeta, jossa Satama vastaa meri- ja turvallisuusjaoksesta.
– Vastaamme siitä, että laivat saapuvat turvallisesti satamaan, tarjoamme kaikki aluspalvelut. Tapahtumassa palvelut järjestetään vähän erilaisella twistillä ja valmisteluja tarvitaan enemmän, kun Aurajokivarteen rakennetaan fasiliteettejä aluksia varten.

Aluksille järjestetään vedenjakelu, pienemmille aluksille tuotetaan myös sähkö. Satama järjestää sekä alusjätehuollon että tapahtuman yleisöalueiden jätehuollon. Samoin huolehditaan öljyisistä jätteistä, pilssi- ja septivesistä.
– Lähtökohta on, että yhtään harmaita vesiä ei lasketa Itämereen, se on tärkeä meille. Aurajoen suulle rakentuu uusi septiasema, jota pystytään hyödyntämään tapahtuman jälkeenkin tulevaisuudessa charteraluksille, Pekanheimo kertoo.

Satamassa huolehditaan, että yleisö sekä veneissä että maissa pääsee nauttimaan tapahtumasta. Nyt tapahtuma järjestetään poikkeuksellisesti arkipäivinä ja samalle viikolle osuu Turussa myös Ruisrock.

Meripelastusseuran, partiolaisten ja muiden satojen vapaaehtoisten työpanos on tapahtumassa korvaamattoman tärkeä, ilman heitä tapahtumaa olisi mahdotonta järjestää. Jokaista vapaaehtoista tarvitaan aina laivoille tietoa välittävistä yhteysupseereista, tukitoimia tekevistä ja follow me -aluksiin ohjaamaan laivoja paikalleen.
– Ennen tapahtumaan sovitaan luotsauksista ja sopimuksista hinausyhtiöiden kanssa. Tapahtumassa ovat mukana myös esimerkiksi poliisi ja merivoimat hoitamassa oman viranomaistehtävänsä aluetta ja turvallisuutta. Kaikki tehdään tiiviissä yhteistyössä.

Kokonaisuudesta huolehditaan aina tapahtumaan viimeiseen kohokohtaan, kun joki suljetaan purjeiden paraatia – Parade of Sails hetkeä varten.
– Tapahtumaan ilmoittautuu laivoja kaiken aikaa. Koska vuoden 2020 Tall Ships Races tapahtuma peruuntui, laivoja odotetaan ensi kesäksi jopa ennätysmäärää, Pekanheimo kertoo.

Teksti: Sini Silvàn
Kuvat: Sini Silván ja Jouni Saaristo