Pansion satama hurmasi elokuvatähdet

Ajassa

Elokuvatekijöiden silmin satamamiljöö hämyisine varastoineen ja upeine veneineen on lähes täydellinen kuvauspaikka toimintafilmille. Pansion satama sai kunnian toimia uuden Vares-elokuvan keskeisenä näyttämönä.

Turun Satamaan kuuluvan Pansion sataman peltihallissa kuului toukokuun alussa poikkeuksellista rytinää. Yksityisetsivä Jussi Vares (Leo Sjöman) oli päässyt rikollisten jäljille. Seurauksena oli toimintakohtaus, johon ottivat osaa myös näyttelijöiden Ilona Chevakovan, Kalle Lambergin ja Jasper Pääkkösen esittämät roolihahmot

— Uutta Vares-elokuvaa on odotettu. Jasper Pääkköstä lukuun ottamatta meillä on nyt kokonaan uudet näyttelijät, uusi ohjaaja ja casting, Ilona Chevakova kertoo.

— Enempää juonesta en voi vielä paljastaa, mutta sen verran voin sanoa, että kuulun elokuvan pahiksiin, Ilona kertoo.

Kansainvälisiäkin filmejä tähdittänyt Chevakova yllättyi Pansion sataman tarjoamasta kuvausympäristöstä, jossa filmattiin elokuvan yksi keskeisistä kohtauksista.

— En ole aiemmin ollut näin hienossa lokaatiossa tekemässä elokuvaa. Mistä näitä paikkoja oikein löytyy?

Lavasteita ei juuri tarvittu

Pansion sataman löytymisestä elokuvakartalle voi kiittää muun muassa paikallista järjestäjää Sini Sarlinia, joka otti yhteyttä Turun Satama Oy:n operatiiviseen johtajaan Antti Pekanheimoon etsiessään kuvauskohdetta.

— Asiat järjestyivät hienosti Turun Sataman kanssa. Satamamestari Teemu Aaltonen tuli avaimet kaulassa esittelemään paikkoja. Huomasin heti, että Pansion satamassa on oikeaa karakteeria. Se on sopivan shady. Kuvasimme paljon autenttisessa ympäristössä, eikä lavasteitä juuri tarvittu, Sini kertoo.

Solar Films Oy teki Turun Sataman kanssa vuokrasopimuksen ja elokuvassa näkyvien veneiden omistajilta kysyttiin ja saatiin luvat. Konnien autoksi löytyi romuluinen pakettiauto turkulaiselta Jarkko ”Jakke” Suonpäältä, jonka edustaman autokerhon Rakki CC:n upeita amerikanrautoja nähtiin 15 kappaletta aiemmassa Vareksen Sheriffi-elokuvassa.

Varesta näyttelevällä Leo Sjömanilla on nuoruusvuosiltaan omakohtaistakin kokemusta alamaailmasta.
Päätähtenä Sjöman

Myös Vares itse eli Leo Sjöman oli Pansion satamaan tyytyväinen.

— Minähän olen merimies, Sjöman vitsailee sukunimestään.

Leon merimieselämän kohokohta oli lapsena, jolloin hän veneili vanhempiensa mukana Turun saaristossa.

— Minulla on lämmin suhde Turkuun. Viime syksynä olin täällä kymmenen viikkoa kuvatessamme Vareksen TV-sarjaa.

Leo on uudesta Vareksesta innoissaan ja kiittää Solar Filmisin tuottaja Markus Seliniä luottamuksesta häntä kohtaan päästäessään esittämään suomalaisen elokuvan klassikkohahmoa.

Elokuvauksellinen satama

Kotimaisen elokuvan kultasormeksi kutsutulle Selinille Pansio oli entuudestaan tuttu. Siellä on kuvattu kuusi Vares-elokuvaa, joista yhtä myös Pansion satamassa.

— Pansion satama on elokuvauksellinen. Puitteet ovat hienot: on ronskeja, kuluneita rakennuksia ja hienompia uusia. Pieni ruoste ei haittaa, pitkäpartainen Markus hymähtää.

Länsi-Suomen elokuvakomission elokuvakomissaari Teija Raninen muistaa useammankin Turun satamassa kuvatun elokuvan. Yhtenä esimerkkinä Bayoneta – Viimeinen isku, mikä kertoi meksikolaisesta nyrkkeilijästä, joka pakeni Suomeen.

— Viime vuonna elokuvat toivat Turkuun 4,9 miljoonaa euroa. Vareksen kuvaukset ovat menneet nyt Pansiossa hienosti, Teija toteaa.

Business Turkuun kuuluva elokuvakomissio auttaa elokuvantekijöitä paitsi avustuksin myös kuvauspaikkojen ja -lupien suhteen ja sen listoilta löytyy noin 200 freelanceria.

Turkulaiset parkourtaitajat Ville Leppänen ja Julius Brander tekivät Vareksen ja Kyypakkauksen takaa-ajon näyttävät stunt-hypyt.


Teksti ja video:
Sari Järvinen
Kuvat: Marjo Saviranta

Vares X

  • Perustuu löyhästi Reijo Mäen kirjaan Kolmijalkainen mies
  • Käsikirjoitus: Satu Rasila ja Akseli Kouki
  • Ohjaus: Tuukka Temonen
  • Näyttelijöitä: Leo Sjöman, Jasper Pääkkönen, Kalle Lamberg, Olga Temonen, Jenni Kokander, Mikko Töyssy, Pelle Heikkilä, Aku Sipola, Kreeta Salminen, Tom Petäjä, Sara Soulié, Satu Silvo, Mikko Kouki ja Ilona Chevakova.
  • Ensi-ilta syksyllä 2024