Turussa kuvattiin meksikolaista mielenmaisemaa

Turun Satama muuttui helmikuussa meksikolais-suomalaisen Baoyneta-elokuvan kuvausmiljööksi. Jo syksyinen satamavierailu merkitsi elokuvan käsikirjoitukseen uutta käännettä.

Satama tarjosi ainutlaatuiset kuvausmahdollisuudet nosturissa 25 metrin korkeudessa.
Ajassa

Vallihaudankadun kulmassa, Turun Sataman tuntumassa tuulee läpitunkevasti. Maassa on muutama sentti lunta. Kuvausryhmä säätää luonnonvaloa heijastavaa suurta kangasta.

Bayoneta-elokuvan pääroolissa meksikolainen Luis Gerardo Méndes on poissa kotimaan lämmöstä. Nyt ei kuvata suosittua Netflix-sarjaa Club de Cuervos.  Sen sijaan Méndes eli elokuvan Miguel ”Bayoneta” Galindez, entinen ammattinyrkkeilijä, treenaa ankarasti hakkaamalla lekalla massiivista kuorma-auton rengasta.

Bayoneta on elokuvan todellisuudessa mies, joka pakenee menneisyyttään. Elämä on tuonut hänet vieraaseen maahan, Suomeen ja Turkuun. Satamakaupungissa päivät kuluvat nyrkkeilysalin valmentajana. Silti mies joutuu vielä kerran nousemaan nyrkkeilykehään ja kohtaamaan menneisyytensä.

Turun Sataman nosturinkuljettajalla oli tärkeä avustajan tehtävä Bayoneta-elokuvan kuvauksissa. Lisäksi avustajaksi otettiin toinenkin sataman työntekijä suoraan lennosta.
”Ihmeellinen kokemus”

Ohjaaja Kyzza Terrazas korostaa sitä, miten ystävällisiä ihmiset ovat Turussa olleet – ja avanneet konkreettisesti ovia koteihinsa. Meksikolaiselle kuvausryhmälle on ollut myös merkittävää se, miten nopeita siirtymät Turussa ovat.

– Ison kuvausryhmän siirtäminen paikasta toiseen on täällä paljon helpompaa.

Bayoneta-elokuvan käsikirjoitus sai erikoisen käänteen viime syksynä, kun tuottajat ja ohjaaja Terrazas olivat ennakkoon tutustumassa elokuvan kuvausympäristöön. Jo pelkästään siihen, että Turun Satama antoi luvan kuvauksiin, oltiin erittäin tyytyväisiä.

Elokuvan Suomen ensi-iltaa odotetaan keväällä 2018, kertoo Johanna Enäsuo.

–Satamamestari Antti Pekanheimo vei meidät tutustumaan kuvauspaikkoihin, elokuvan meksikolainen tuottaja Rafael Lay kertoo. Tuotantoryhmälle järjestyi todella mahdollisuus päästä mihin tahansa, jopa ylös satamanosturiin:

–Menimme takaisin Meksikoon ja meidän oli muutettava elokuvan käsikirjoitusta, Lay kertoo. Näkymä yli sataman oli niin kiehtova, että se oli saatava mukaan elokuvaan. Yksi elokuvan käännekohdista ”life changing discussion” kuvattiin ylhäällä konttinosturissa 25 metrin korkeudessa ja Turku Steven kurottajassa.

Kuvaaminen ylhäällä oli haastavaa ja kuvauspaikat ahtaita. Silti Layn  kommentti ”amazing experience”, ihmeellinen kokemus, kertoo paljon.

–Tämän kuvaaminen ei olisi ollut mahdollista missään muualla, Lay toteaa.

–Myös lopputulokset näistä kuvauksista näyttivät hyvältä, elokuvan suomalainen tuottaja Johanna Enäsuo Matila Röhr Productions Oy:stä sanoo.

Satama tukee elokuvatuotantoja

Satamamestari Antti Pekanheimo kertoo, että Satama pyrkii tukemaan erityisesti Länsi-Suomen Elokuvakomission toimintaa, koska tässä nähdään elokuvien markkinoinnillinen merkitys ja matkailua edistävä vaikutus.

–Tavoitteenahan olisi saada vaikka uusi Tähtien sota tai Taru sormusten herrasta –trilogia tänne kuvattavaksi, hän nauraa, mutta jo Bayonetan 60-hengen tuotantotiimillä on merkitystä.

–Meille on tärkeää se, että pystytään tätä elokuva-alaa tukemaan ja tarjoamaan niitä fasiliteettejä käyttöön, mitä täällä on. Yritämme tehdä kuvasryhmälle asiat mahdollisimman helpoiksi.

Kuvaukset on silti pyritty järjestämään niin, etteivät ne häiritse Sataman normaalia toimintaa.

–Kuvausryhmä sai jopa talvisen sään. Juuri sitä mitä toivottiin, Pekanheimo toteaa.

Kuvaukset jatkuvat Mexico Cityssä, jossa kuvataan esimerkiksi kohtaukset sisällä nyrkkeilysaleissa. Elokuvan suomalaisnimiä ovat Joonas Saartamo, Laura Birn, Ilkka Koivula ja Ville Virtanen.  Elokuvan Suomen ensi-iltaa odotetaan Suomeen keväällä 2018.

Teksti ja kuvat Sini Silván