Uusi Roska-Roope poimii pintaroskat merestä

Pidä Saaristo Siistinä ry. juhlistaa 50-vuotista toimintaansa tuomalla kotimaan vesille täysin uudenlaisen roskienkeruuveneen. Roska-Roopeksi nimetty alus on täysin sähkökäyttöinen ja hyödyntää myös aurinkoenergiaa, mikä tekee siitä hyvin ympäristöystävällisen.

Ajassa

– Olemme jo vuodesta 2012 lähtien tutkineet Suomen rantojen roskaisuutta, sillä suurin osa merten ja vesistöjen roskista tulee maalta. Siisti Biitsi -talkoo-ohjelmamme kautta siivoamme jo rantoja, mutta vedestä emme vielä ole roskia keränneet. Näin syntyi idea aluksesta, joka kerää roskia suoraan vedestä. Aluksen suunnitteli Aikari Oy:n Kari Suonsilta ja rakensi raumalainen Alpo Pro Boats Oy, kertoo Pidä Saaristo Siistinä ry:n pääsihteeri Aija Kaski.

Roska-Roopen tehtävä on puhdistaa pintavesiä paikoissa, joihin ei rannalta yllä ja joihin isommilla aluksilla ei ole asiaa. Aluksella pääsee matalaan veteen, se on helppokäyttöinen ja kuljetettavissa trailerilla. Roskankeruun toimintaperiaate on yksinkertainen. Alus ajaa päin vedessä olevia roskia, jotka siirtyvät avautuvan keulaluukun kautta jätesäiliöön veden virratessa suodatinverkon läpi takaisin vesistöön. Veneen yksi erikoisuus on, ettei siinä ole lainkaan ruoria tai peräsintä, vaan ohjailu tapahtuu kahden moottorin välityksellä.

– Aluksen toiminta-alueena on koko Suomi ja tavoitteenamme on mennä sinne, missä ihmiset kokoontuvat. Tulevana kesänä Roska-Roope nähdään keräämässä roskia muun muassa rannoilla järjestettyjen kesätapahtumien yhteydessä. Näkymällä mahdollisimman laajalti eri tapahtumissa muistutamme ihmisiä samalla siitä, että mikään ihmisten tuottama jäte ei kuulu vesistöihin, Aija Kaski korostaa.

Noin 100 000 euron hintaista Roska-Roopea ovat olleet tukemassa Viking Line, Weisell-säätiö, Lähitapiola sekä Turun ja Helsingin kaupungit yhteisen Itämerihaasteensa hengessä.

Teksti: Kari Ahonen
Kuva: Markku Koivumäki