Tätä mieltä kansainväliset risteilyjärjestäjät ovat Turusta

Joukko ulkomaalaisten varustamojen edustajia vieraili Itämeren kaupungeissa. Kysyimme, mitä mieltä he olivat Turusta.

Liikenne ja logistiikka

Maaliskuun alussa luksusristeilyjä järjestävän Crystal Cruisesin Daniele Chiappa nousi maihin ensimmäistä kertaa Turun Satamassa. Hän oli yksi Cruise Balticin Itämeren tutustumiskierrokselle osallistuneista, joille oli luvattu paljastaa Pohjoisen Euroopan salaisia helmiä ja hiljaisia ihmeitä.

— Turussa minuun teki lähtemättömän vaikutuksen kuvankaunis saaristo. Sellaista harvoin kohtaa muualla. Laivamatka näiden kauniiden ja rauhallisten vesien halki oli mullistava kokemus, joka sopisi täydellisesti matkustajiemme luksusluokan standardeihin, laivaston sijaintijohtaja Chiappa sanoo.

Itse asiassa Crystal Cruisesin 238-metrinen Crystal Symphony on tulossa matkustajineen Turkuun elokuussa 2024. Samalla alus ikään kuin palaa synnyinmaisemiinsa, sillä se on rakennettu Kvaerner Masa Yardsin telakalla.

Paljon potentiaalia

Myös aluejohtaja Milda Šilekaitélle Turku oli entuudestaan vieras paikka. Hän ihastui urbaanin kaupungin tunnelmaan, joka yhdistyi historiaan ja luontoon.

— Myös ruokatarjonta oli erinomaista! Minusta Turulla on paljon potentiaalia risteilykohteena. Heillä on myös ihana tiimi, joka osasi esitellä paikkoja hyvin. Meille risteilyjärjestäjänä tärkeintä on paikallisten ihmisten tapaaminen samoin kuin uniikit elämykset, jotka voivat olla, vaikka lounas perheen luona tai vierailu maatilalla, Šilekaité toteaa.

Myös Chiappa korostaa ihmisten merkitystä.

— Turun Sataman Annika Schulmanin kaltaiset pätevät ja asiastaan innostuneet ihmiset ovat ratkaisevassa roolissa, kun luodaan risteilyteollisuutta.

Vieraana oli pienempien alusten varustamojen edustajia, joiden asiakkaat hakevat uniikkeja ja autenttisia elämyksiä. Matkalla oli myös SAS:in Men Gorlecu ja amerikkalainen matkailutoimittaja ja vloggaaja Kristen Ferreira.
Uutta terminaalia kaivattiin

Vuolaiden kehujen ohella varustamojen edustajat löysivät Turusta myös kehitettävää.

— Terminaalia olisi mahdollista parantaa vastaamaan paremmin luksusristeilijöiden tarpeita. Keskeiset satamapalvelut mukaan lukien logistinen tuki, vahva turvallisuustaso ja saumaton matkustuskokemus sen sijaan riittävät meille hyvin, Chiappa pohtii.

Šilekaité ei mainitse terminaalin modernisointitarvetta mutta löytää Turusta yhden vian. Helsinki on sitä liian lähellä. Hänestä pääkaupunki kahmii suurimman osan turistivirrasta statuksellaan, vaikka kohteena se ei ehkä ole yhtä vetovoimainen kuin entinen pääkaupunki.

Chiappa uskoo risteilyvieraidensa arvostavan jatkossa yhä enemmän ekologisuutta ja vastuullista turismia.  Massaturismia rajoitetaan samoista syistä ja tämä voi olla Šilekaitén mielestä pienen Turun etu.

Entä mitä Chiappa ja Šilekaité tekisivät, jos lomailisivat itse Turussa?

— Ulkoilisin. Ruissalon saari on ikimuistoinen paikka! Tutustuisin suomalaiseen designiin, ruokakulttuuriin ja kävisin saunassa ja spaassa, Šilekaité sanoo.

Chiappa taas istuisi pieneen kanoottiin, meloisi eväskori mukanaan saaristoon ja katselisi lintujen hiljaista kaartelua pienten kalliosaarten yllä.

 

Teksti: Sari Järvinen
Kuvat: Jouni Saaristo ja Annika Schulman

Crystal Cruises

  • Yksi eniten palkintoja saaneista luksusristeilyiden järjestäjistä
  • Uudeksi omistajaksi tuli vuonna 2022 A&K Travel Group
  • Varustamon alukset Serenity ja Symphony uusittiin hiljattain
  • Symphony on rakennettu Turussa vuonna 1995