Satamatoimijat tukevat Ukrainaa kamiinakeräyksellä

Ajassa

Ukrainan energiainfrastruktuuri on edelleen kovilla Venäjän aloittaman hyökkäyssodan vuoksi. Talvi on haastavaa aikaa niin rintamalla kuin siviilien joukossa kotirintamalla. Leutokin talvi on tappava, jos lämmitystä ei ole lainkaan.

Omri ry ja salolaiset yritykset; ohutlevyvalmistaja Stremet Oy sekä metallikomponenttivalmistaja Metalli Piiroinen Oy aloittivat marraskuussa 2022 yhteisen projektin, jonka tavoitteena oli valmistaa ja kuljettaa Ukrainaan mahdollisimman monta kamiinaa. Tänä talvena projekti jatkuu ja tavoitteena on 10 000 kamiinaa.

Satamatoimijat haluavat tukea ukrainalaisia ja auttaa hädässä olevia. Tänä vuonna apua annetaan lämmön muodossa, kun Turun Satama osallistuu yhdessä Baltic Line Finlandin, Finnlinesin, Finnsteven, Mann Linesin, Stevenan, Turku Stevedoringin, Turun Vapaavaraston sekä UPF Finlandin kanssa kamiinakeräykseen.

Kamiinat on suunniteltu ensisijaisesti ulkokäyttöön, mutta niitä voidaan käyttää myös sisätiloissa, sillä sen savupiippu on yhdistettävissä palohormistoon. Sisätiloissa kamiina toimii lämmönlähteenä ja mahdollistaa ruuanvalmistuksen. Sähkö- ja kaasupulasta kärsivillä alueilla kamiina saattaa olla ainoa lämmönlähde kodeissa, kouluissa, lastentarhoissa ja esimerkiksi hoitolaitoksissa.

Kamiinat valmistetaan SSAB:n hiiliteräksestä, levyosien työstö hoidetaan Stremet Oy:n toimesta ja kamiinat hitsataan Metalli Piiroisen robottihitsausasemilla.

– Teemme satamassa toimijoiden kanssa paljon yhteistyötä tavallisessa arjessakin, eikä tässä asiassa tehty poikkeusta. Avun tarve Ukrainassa jatkuu ja koemme, että on velvollisuutemme auttaa. Ajatus osallistumisesta kamiinakeräykseen otettiin hyvin vastaan ja nopeasti kamiinoita olikin kerätty yli 30 kappaletta. Tällä lahjoituksella haluamme tukea emme ainoastaan ukrainalaisia, vaan myös varsinaissuomalaista työtä. Toivomme kamiinoiden tuovan lämpöä ukrainalaisiin koteihin ja helpottavan elämää näinä raskaina aikoina, sanoo idean primus motor; Baltic Line Finlandin Tomas Uschanow.

Satamatoimijat keräsivät yhdessä yhteensä 36 kamiinaa ja niiden lisäksi Ukrainaan lähtee myös varpaan- ja kädenlämmittimiä, retkipatjoja sekä sytytyspaloja.

Kamiinat kuljetetaan Ukrainaan rekoilla ja niiden kuljettamiseen osallistuvat myös näyttelijä Martti Suosalo sekä Teatteri Sirkus Suosalon käyttövastaava Ekku Raikamo, jotka kuljettavat kaminoita Puolan ja Ukrainan rajalle. Suosalon ja hänen kollegansa kuljettama rekka lähtee liikkeelle 16. joulukuuta. Voit seurata heidän matkaansa muun muassa Youtubessa.

Teksti ja kuva: Aija Kallio