Linnanniemestä tulee merellinen taidekaupunginosa

Linnanniemestä tulee Turun ensimmäinen taidekaupunginosa. Alueella voi nauttia muun muassa merellisyydestä, kulttuurista ja kohtaamisista.

Ajassa

Turun sataman yhteisterminaali valmistuu vuonna 2027. Tämän jälkeen entinen satama-alue liikennekenttineen vapautuu ja alueelle päästään rakentamaan uutta merellistä kaupunginosaa Linnanniemeä.

Kaupunginhallituksessa hyväksytyn julkisen taiteen ohjelman mukaisesti Linnanniemestä tehdään Turun ensimmäinen taidekaupunginosa.

– Taidekaupunginosa on alue, jossa taide on näkyvä osa ympäristöä. Linnanniemessä se tarkoittaa niin julkista taidetta kuin tapahtumia. Taiteen halutaan näkyvän alueella monipuolisesti, esimerkiksi veistoksina, muraaleina tai vihertaiteena. Linnanniemi on pilottikohde, jossa taide huomioidaan suunnittelusta ja toteutukseen, projektipäällikkö Julia Chir kuvailee.

Helsingissä taidekaupunginosia ovat Arabianranta ja Kalasatama, myös esimerkiksi Tampereen Hiedanrannan kehittämisessä taide ja kulttuuri huomioidaan voimakkaasti.

Taide on monessa mukana

Linnanniemen taideohjelma valmistui keväällä ja se hyväksyttiin kaupunginvaltuustossa 5.6.2023.  Siinä alueen taiteen ja tapahtumallisuuden teemoiksi määriteltiin merellisyys, alueen historia ja ekologisuus.

– On mahdoton sanoa, millaisia teoksia alueelle konkreettisesti tulee, koska taiteilijat tulkitsevat teemoja. Uskon, että ainakin merellisyys ja sataman läheisyys näkyvät taiteessa. Myös joitain vanhoja satamarakenteita saattaa jäädä alueelle, etenkin, jos niitä voidaan hyödyntää taideteosten osina – se olisi myös ekologista.

Taiteella korostetaan myös saapumisen ja lähdön sekä reittien, kohtaamisten ja oleilun paikkoja.

– Tällaisia ovat esimerkiksi uuden yhteisterminaalin aukio, laajentuva Linnanpuiston alue, Linnankatu sekä Länsikärjen alue, johon on suunniteltu mereen kontaktissa olevaa teosta.

Linnanniemeen tulee myös esimerkiksi Historian ja tulevaisuuden museo, jonka kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu avattiin syyskuussa. Museon aukiota on suunniteltu tapahtuma-alueeksi, mutta sinne voidaan tuoda myös taidetta.

Koska Linnanniemi rakentuu pitkän ajan kuluessa, osa taiteesta on väliaikaisia teoksia.

– Vastikään syyskuussa Viking Linen terminaalissa kuultiin Anastasia Khodyrevan Terminal Socialities -performanssiluento ja Tallink Siljan käytöstä poistetussa matkustajaputkessa nähtiin Suvi Tuomisen performanssi Tuleva menneisyys Linnanniemessä. Ensi vuodelle suunnitelmissa on ollut muun muassa viherelementtejä, muraali ja alueen omien betoniporsaiden suunnittelu.

Taidetta kaupunkilaisille ja Turkuun tulijoille

Turku investoi Linnanniemen taiteeseen ja lisäksi alueelta tontin ostavat tai vuokraavat osallistuvat taidehankintoihin summalla, joka vastaa kolmea prosenttia tontin pääoma-arvosta.

On arvioitu, että kokonaisuudessaan Linnanniemi voisi olla valmis vuosina 2045-2050.

– Linnanniemi tulee tarjoamaan kaupunkilaisille viihtyisän ja avoimen alueen, missä voi nauttia merestä, mutta myös kohtaamisista ja yllätyksistä, ympärivuotisesta kaupunkikulttuurista sekä erilaisista aktiviteeteista. Turkuun tulijalle se kertoo, että hän on saapunut merelliseen eurooppalaiseen kulttuurikaupunkiin, Chir luonnehtii.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Ilari Välimäki