Suomen saariston pääkaupunki on täynnä tapahtumia

Turussa järjestetään kesällä 2023 meritapahtumia Swan-regatasta Itämeripäivään. Kaupungin tapahtumajohtaja Antti Kirkkola uskoo, että tulevaisuudessa Turun merellinen ulottuvuus korostuu entisestään.

Ajassa

Saaristomeri on Turun keskeisiä vetovoimatekijöitä. Aurajoen myötä merellisyys purjehtii kaupungin keskustaan asti.

– Myös satama on kytkeytynyt aina tiiviisti Turun ydinkeskustaan. Nykyäänhän satama on Linnanniemellä, mutta aikoinaan se sijaitsi yläjuoksulla ensin Pinellan ja sitten Samppalinnan kohdilla, Turun kaupungin tapahtumajohtaja Antti Kirkkola muistuttaa.

Turku haluaa korostaa merellistä luonnettaan myös tapahtumien ja palveluiden avulla.

– Merellisyys tuo kaupunkiin myös paljon turisteja. Kansainvälisessä matkailussa Suomen valtteja ovat nimenomaan Lappi, Järvi-Suomi, pk-seutu – sekä Suomen saaristo ja sen pääkaupunki Turku.

Suomen joutsen saa vierelleen pikkujoutsenia

Turun tämän kesän suurin merellinen tapahtuma on 19.–23.7 järjestettävä Swan European Regatta, jonka kilpailukeskus on merikeskus Forum Marinumissa.

– Näky on varmasti huima, kun kymmenet valkoiset Swanit, jotka ovat muuten saaneet nimensä Suomen joutsenelta, lipuvat Aurajoelta kohti Airistoa. Forum Marinumin alueella on regatan aikana myös paljon oheisohjelmaa ja musiikkia. Ja juhlat jatkuvat sitten samassa paikassa heti parin päivän päästä, kun vuorossa on merellinen jazz-festivaali, Turku Sea Jazz.

Kirkkola huomauttaa, että jo Forum Marinum itsessään – merenkulun valtakunnallinen vastuumuseo ja meripuolustuksen museo sekä toiminnallinen merikeskus – johdattaa hyvin meren merkitykseen Turulle.

– Merihenkinen matkailija voi yöpyä sitten vaikka hostelli- ja museolaiva s/s Borella, joka on saapunut juuri telakalta kunnostuksesta.

Purjeveneitä Aurajoen rannassa Swan European Regatta 2021 aikaan. Sitä ennen Swan European Regatta oli järjestetty Turussa kolme kertaa: vuonna 2006, jolloin Turun pursiseuran täytti 100 vuotta, vuonna 2012 ja vuonna 2016 Nautor’s Swanin 50-vuotisjuhlan kunniaksi.
Perinnealukset palaavat kotiin

Swan European Regatan jälkeen ovat vuorossa perinnealusten Airisto Classic Regatta 27.–30.7 sekä Airisto Regatta 12.–13.8. Edellisen tapahtuman kilpailukeskus on Ruissalon telakalla ja jälkimmäisen Turun Pursiseuran rannassa.

– Airisto Classic Regattaan osallistuu myös Ruissalon telakalla rakennettuja veneitä, joten ne palaavat ikään kuin kotiin.

Perinteistä Itämeripäivää vietetään taas 31.8. Tapahtuman ohjelma ei ole vielä valmistunut, mutta aikaisempina vuosina se on tarjoillut muun muassa merellisiä makuelämyksiä ja musiikkia.

– Meri on tietenkin voimakkaasti läsnä myös lokakuisilla silakka- ja huhtikuisilla saaristolaismarkkinoilla.

Tall Ships Race on vuorossa ensi vuonna

Merellinen megatapahtuma Tall Ships Race tuo jälleen ensi vuonna Aurajoen rannoille suuret purjelaivat ja lukuisat oheisohjelmat; järjestelyt ovat jo täydessä vauhdissa.

– Vuonna 2017 järjestetyssä Tall Ships Racessa oli huikeat puoli miljoonaa kävijää. Vähintään sama on tietenkin tavoitteena myös tällä kertaa.

Tall Ship Race, kuten myös lukuisat pienemmät tapahtumat, vaatii tarkkaa suunnittelua sekä eri toimijoiden yhteistyötä. Satamalla on suuressa palapelissä keskeinen rooli.

– Sataman asiantuntijat ovat mukana päättämässä esimerkiksi ranta-alueiden käytöistä ja tapahtumien huollosta. Sataman väki tuo suunnittelupöytiin mukaan myös vankkaa merenkulkualan asiantuntemusta.

Merellinen ulottuvuus vahvistuu

Antti Kirkkola uskoo, että Turun merellinen ulottuvuus vain vahvistuu tulevaisuudessa.

– Sataman uudistuminen ja uusi yhteisterminaali lisäävät entisestään Turun vetovoimaa ja merellistä saavutettavuutta. Henkilö- ja rahtiliikenteellä on tietenkin erittäin suuri merkitys myös alueen taloudelle, hän korostaa.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki, Aija Kallio