Automooring parantaa nopeutta, tehokkuutta ja turvallisuutta Turun satamassa

Turun Satama Oy panostaa alusten satamassaoloajan nopeuteen ja tehokkuuteen, laivaliikenteen ympäristövaikutusten hallintaan sekä henkilöstön työturvallisuuteen hankkimalla automooring- eli automaattisen kiinnitysjärjestelmän Cavotec Finland Oy:ltä.

Cavotec Finland Oy toimittaa Turun satamaan automaattisen kiinnistysjärjestelmän. Vastaavanlainen järjestelmä on käytössä Helsingin satamassa.
Ajassa

Automaattinen kiinnitysjärjestelmä nopeuttaa laivojen kiinnitystä ja irrotusta sekä parantaa turvallisuutta ja toiminnan tehokkuutta. Aluksen komentosillalta tai tarvittaessa maista kauko-ohjattava järjestelmä kiinnittää aluksen laituriin alipaineistetuilla paneeleilla. Perinteistä köysikiinnitystä ei tarvita, jolloin alusten kiinnitys ja irrotus laiturista nopeutuu. Tämä mahdollistaa polttoaineen kulutuksen pienenemisen ja päästöjen vähentymisen. Automooring lisää ympäristöystävällisyyttä sekä parantaa työturvallisuutta.

Järjestelmä asennetaan Viking Linen laituripaikalle vuoden 2020 loppuun mennessä, ja sitä tulevat käyttämään sekä M/S Viking Grace että rakenteilla oleva uusi alus M/S Viking Glory.

Hanke liittyy Turun Satama Oy:n koordinoimaan meriliikenteen kestävyyteen ja ympäristöystävällisyyteen panostavaan NextGen Link -projektiin ja on saanut rahoitustukea Euroopan unionilta.

Teksti: Heli Kaijansalo
Kuva: Cavotec