Risteilyliikenteessä haastava vuosi

Liikenne ja logistiikka

Risteilyliikenteen vuosi oli haasteellinen koko Euroopassa, ja Ukrainan sodan vaikutukset heijastuivat erityisesti Itämeren liikenteeseen. Turun satamassa aluskäyntien määrä jäi vuonna 2023 vain kolmeen aktiivisesta markkinoinnista huolimatta.

Hiljaisesta välivuodesta suunta on kuitenkin jo kohti parempaa. Kuluvalle vuodelle on varattu jo seitsemän risteilyaluskäyntiä ja vuosi 2025 näyttää vielä paremmalta. Kiinnostusta Turkua kohtaan on ja erityisesti Turun seudun ainutlaatuinen saaristo on tässäkin osoittanut vetovoimansa. Turun ja saariston tarjonta muodostavat erinomaisen vaihtoehdon niin sanotuille expedition-aluksille, joiden varustamot etsivät tavallisesta poikkeavia elämyksiä vaativalle asiakaskunnalle.

Yhteistyö Turun seudun matkailua markkinoivan Visit Turku Archipelago -organisaation kanssa kehittyi hyvin. Uudistunut organisaatio on ottanut risteilytoiminnan ja siihen liittyvät retki- ja muut oheispalvelut vahvasti osaksi Turun matkailutuotetta. Yhteistyötä on vahvistettu myös muiden Suomen satamien kanssa, tavoitteena saavuttaa vahvempi näkyvyys esimerkiksi alan messuilla ja tapahtumissa.

Vuoden 2024 tapahtumat käynnistyvät maaliskuussa, jolloin satamaan ja sen risteilytarjontaan saapuvat tutustumaan kuuden eri risteilyvarustamon edustajat. Seuraavalla viikolla tapaamiset jatkuvat Itämeren alueen Baltic Cruise -konferenssissa ja kansainvälisiä risteilyjärjestäjiä tavataan myös Miamissa alan messuilla.

Lue koko vuosikertomus 2023 (pdf).

Teksti: Kari Ahonen
Kuva: Jouni Saaristo