Matkustajaliikenne virkistyi viime vuodesta

Turun satama on Suomen ja Ruotsin välisen matkustajaliikenteen johtava satama, josta lähtee meritie maailman kauneimman saariston läpi kohti Ahvenanmaata ja Tukholmaa. Normaaleina vuosina sataman kautta kulkee yli kolme miljoonaa matkustajaa, jotka saavat nauttia ainutlaatuisista maisemista ja korkealuokkaisista palveluista Itämeren nykyaikaisimmilla aluksilla.

Liikenne ja logistiikka

Vuonna 2021 sataman matkustajaliikenne vilkastui selvästi edelliseen vuoteen verrattuna, vaikka koronapandemia heijastui edelleen vahvasti matkustajamääriin. Kaikkiaan matkustajia kulki Turun sataman kautta noin 1,4 miljoonaa, mikä merkitsi noin 30 prosentin kasvua ensimmäisen koronavuoden lukemista. Parhaina kesäkuukausina matkustajien määrä nousi jo lähes normaalille tasolle, mutta uudet tartunta-aallot erilaisine rajoituksineen pudottivat loppuvuoden luvut odotettua alhaisemmiksi. Sekä Viking Linen että Tallink Siljan alukset liikennöivät kuitenkin normaalisti koko vuoden ajan tarjoten matkustajapalveluja erilaiset rajoitukset ja terveysturvallisuuden vaatimukset huomioiden.

Vuoteen 2022 Turun Satama lähtee vahvaan kasvuun luottaen. Pandemiatilanteen odotetun helpottumisen lisäksi optimismiin antaa aihetta Viking Linen uuden Viking Glory -aluksen tulo liikenteeseen maaliskuun 2022 alussa. Varustamon uusi lippulaiva on herättänyt suurta kiinnostusta jo etukäteen ja lipunmyynti on edennyt erinomaisesti jo ennakkoon. Viking Gloryn odotetaan lisäävän mielenkiintoa koko laivamatkailua kohtaan, mikä kasvattaa samalla myös Turun ja Tukholman välisen reitin vetovoimaa. Ajankohta uuden aluksen lanseeraukselle on mitä parhain, kun lähes kahden vuoden mittaan patoutunut matkailupalvelujen kysyntä alkaa purkautua. Turun Satama ja molemmat sataman liikennettä operoivat varustamot – Viking Line ja Tallink Silja – ovat valmiina täyttämään merilomaa kaipaavien odotukset.

Säännöllisen matkustajaliikenteen lisäksi Turun Satama palvelee myös Itämeren risteilyliikennettä. Edellisen vuoden tapaan koronapandemia kuitenkin nollasi lähes koko risteilykesän ja varatuista kymmenestä aluskäynnistä toteutui vain yksi. Vuodelle 2022 risteilyaluskäyntejä on varattu jo ennätysmäärä, osin Ukrainan tilanteesta johtuen. Sataman roolin vahvistamiseen myös risteilysatamana käytetään edelleen aikaa ja resursseja yhteistyössä Visit Turun kanssa. Tavoitteena on kasvattaa Turun markkinaosuutta Itämeren risteilyliikenteessä ja vakiinnuttaa aluskäyntien määrä muutamaan kymmeneen kesässä.  Saariston ja mielenkiintoisten kaupunkikohteiden lisäksi sataman yhtenä vetovoimatekijänä on mahdollisuus purkaa aluksen jätevedet kiinteään linjaan, mikä tuli pakolliseksi risteilyaluksille kesäkuun 2021 alussa.

Turun sataman matkustajaliikenteen tulevaisuus näyttää valoisalta myös pitemmällä tähtäimellä. Uuden yhteisterminaalin valmistuminen ja Turun linnan ympäristöön suunnittelun Linnanniemen toteutuminen uusi Suomen historian museo mukaan lukien, tuovat varmasti uusia asiakasvirtoja myös Turun sataman matkustajaliikenteeseen.

Lue koko vuosikertomus 2021 (pdf).

Teksti: Kari Ahonen
Kuva: Jarmo Piironen