Turkuun tulossa ennätyksellinen risteilykesä

Turun sataman risteilykausi käynnistyi 3. kesäkuuta, kun Ponant Cruises -varustamon luksusristeilijä Le Champlain teki ensivisiittinsä Turkuun.

130-metrinen Le Champlain edustaa Turun satamaa kiinnostavaa risteilyalusluokkaa. Ensivisiittinsä jatkoksi alus on varannut jo toisen vierailun Turkuun.
Liikenne ja logistiikka

Alkaneelle kesälle risteilyaluskäyntejä on varattu jo kaksikymmentäyksi, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin parhaina vuosina ennen koronapandemiaa.

– Olemme erittäin tyytyväisiä saavutettuun tasoon, mikä kertoo pitkäjänteisen markkinointityömme tuloksellisuudesta. Kesän aikana aluskäyntejä varanneiden kymmenkunnan varustamon joukossa on monia varustamoja, joiden aluksille Turku on uusi vierailukohde. Olemme siis onnistuneet tavoittamaan ja vakuuttamaan yhä useampia alan toimijoita Turun tarjoamista risteilypalveluista ja -elämyksistä, Turun sataman operatiivinen johtaja Antti Pekanheimo iloitsee.

Oma vaikutuksensa risteilykäyntien kasvuun on myös Ukrainan sodan aiheuttamilla reittimuutoksilla. Pietarin pudottaminen pois risteilyreiteiltä muutti Itämeren alueen risteilyliikennettä niin, että samalla menettivät varauksia esimerkiksi Helsinki, Tallinna ja Riika. Kun alusliikenteen rytmi on aamulla satamaan, päivä kohdekaupungissa ja illalla eteenpäin, on sataman sijainnilla ja yhteyksillä lähisatamiin suuri merkitys.

Tavoitteena Itämeren paras asiakaskokemus

Yhteistyössä Visit Turku -matkailuorganisaation kanssa Turun Satama tekee jatkuvaa työtä paitsi markkinoinnin, myös asiakaskokemuksen kehittämiseksi. Risteilymatkustajien palvelujen lisäksi kehityskohteena ovat aluspalvelut, kuten reaaliaikainen viestintä sataman ja alusten välillä sekä mahdollisesti tarvittavien huoltojen järjestäminen.

Antti Pekanheimo ja Annika Schulman luottavat Turun sataman kilpailukykyyn Itämeren risteilymarkkinoilla.

– Matkustajille suunnatuista palveluista mainittakoon muun muassa Visit Turun järjestämä shuttle-bussiliikenne risteilyaluksilta kaupungin keskustaan ja takaisin sekä opastetut tilausretket matkustajia kiinnostaviin kohteisiin. Uutena palveluna on mobiili risteilytoimisto, joka toimii matkustajien neuvontapisteenä alusten satamassaolon ajan. Kaikille aluksille järjestetään myös ohjelmallinen tervetulotilaisuus, jossa on ollut esiintymässä esimerkiksi laivaston soittokunta, kertoo sataman risteilyjärjestelyissä vahvassa roolissa oleva Annika Schulman.

Turvallisuus ja ympäristöystävällisyys vahvistavat kilpailukykyä

Sekä matkustajien että alusten turvallisuus on keskeinen osa Turun sataman palvelua. Satama-alueella liikkuminen on rajoitettua ja luvanvaraista. Ympärivuorokautista valvontaa hoidetaan viimeistä sukupolvea edustavalla kamerajärjestelmällä. Turvallisuustekijät huomioidaan tehokkaasti myös aluspalveluissa sekä satamaliikenteen järjestelyissä. Yksi turvallisuuden osatekijä on satamaan saapuville aluksille välitettävä etukäteisinfo, mikä selkeyttää ja sujuvoittaa toimintaa niin aluksilla kuin satamassa.

– Tänä päivänä ympäristöystävällisyys vaikuttaa niin matkailijoiden kuin varustamoiden valintoihin. Turun satama on ympäristöasioiden huomioinnissa yksi edistyneimmistä satamista. Erityishuomiota on kiinnitetty alusten jätehuoltoon ja risteilyalukset voivatkin tyhjentää käymäläjätteensä veloituksetta satamassa, kantasataman laitureista suoraan kaupungin linjastoon. Lisäksi varustamoilla on mahdollisuus saada alusmaksuista alennusta ympäristöperustein, Antti Pekanheimo muistuttaa.

Hyvissä merkeissä käynnistynyt risteilykesä on saamassa jatkoa myös tulevina vuosina. Varauksia on tehty ennakkoon jo vuodelle 2024, joten Turun satamassa katsotaan luottavaisesti tulevaisuuteen myös näiltä osin. Turun kaupungin ja saariston vetovoimatekijät ja nykyaikainen palvelusatama ovat vahva kokonaisuus risteilyliikenteelle.

Teksti: Kari Ahonen
Kuvat: Jouni Saaristo ja Markku Koivumäki

Risteilyliikenteen palvelusatama

  • Käymäläjätteet veloituksetta, kantasatamassa suoraan linjastoon
  • Ympäristöystävällisyys vaikuttaa
  • Turvallisuus tärkeä, huollot myös
  • Suora yhteys aluksiin, etukäteisinfo käyntiä varten
  • Tervetulotilaisuudet, muun muassa laivaston soittokunta
  • Matkustuskupla, alusten omilla Zodiaceilla tutustumista Aurajokeen, Ruissaloon