Perheyhtiön viestikapula vaihtuu hallitusti

Turku Stevedoringin ja Forlog Oy:n organisaatiot vahvistuvat. Iljinien perheyrityksissä on alettu valmistautua vetovastuun luovuttamiseen nuoremmalle sukupolvelle.

Alan ammattilainen

Sähkötekniikan insinööri (YAMK), Lauri Iljin, 35 v, on nimitetty Turku Stevedoringin operatiiviseksi johtajaksi. Logistiikkaininsinööri Riika-Maria Iljin, 37 v, on nimitetty Forlog Oy:n operatiiviseksi johtajaksi. Heidän isänsä, Kimmo Iljin, 61 v, jatkaa kummankin yrityksen toimitusjohtajana.

– Ideana on, että alamme valmistella vallanvaihtoa nuoremmalle sukupolvelle. Jättäydyn itse pikkuhiljaa pois operatiivisesta toiminnasta, mutta hääräilen taustalla, varmasti muutaman vuoden. Parasta ennen -päivämäärä ei ole vielä lähelläkään, Kimmo Iljin selittää ja naurahtaa.

– Tavoitteena on, että sukupolvenvaihto sujuu mahdollisimman joustavasti. Kimmo pystyy näin hyvin jakamaan oppimaansa. Ahtaus- ja logistiikka-alalla tarvitaan laaja-alaisesti erilaista osaamista ja tiedon siirtäminen ottaa oman aikana, Riika-Maria kuvailee.

Turku Stevedoring on Turun satamassa yli 50 vuotta toiminut satamaoperaattori, jonka päätoimiala on ahtaus- ja logistiikkapalvelut. Ahtaustoimintaa edesauttavat yrityksen hallussa olevat satamanosturit ja trukit.

Forlog Oy tuottaa logistiikkapalveluita erityisesti raskaalle teollisuudelle; sen repertuaariin kuuluvat muun muassa varastointi, keräily sekä materiaalin esiasennustöiden kaltaiset lisäarvopalvelut. Forlogin toiminta on keskittynyt Pansion logistiikka-alueelle.

Tuoretta näkökulmaa, uusia ideoita

TurkuSteven operatiivisena johtajana aloittanut Lauri Iljin on toiminut viimeksi Valmet Automotive EV Powerin palveluksessa hankinnan projektipäällikkönä. Myös hänellä on muiden Iljinien tapaan juuret satamassa.

– Olen kasvanut satamassa, vanhemmat ottivat minut usein mukaan työpaikalleen. Muistan hyvin, miten pikkupoikana ihmettelin trukin renkaita, jotka olivat samankokoisia, mitä itse olin. Kun täytin 15, pääsin sitten ajamaankin trukkia, Lauri kertoo.

Hän arvioi, että uusi henkilönimitys tulee näkymään asiakkaille vasta pidemmällä tähtäimellä.

– Nuoremmalla sukupolvella on tietenkin aina uusia ideoita. Haluan esimerkiksi lisätä henkilökuntamme osaamista entisestään – ja päivittää esimerkiksi it-järjestelmät, hän mainitsee

– Lauri on jo mukavasti esittänyt haastavia kysymyksiä, miksi jokin asia tehdään noin kuin se, tehdään. On hyvä, että totuttuja toimintatapoja tarkastellaan myös uudesta tuoreesta näkökulmasta, Kimmo kommentoi.

Yhtiöiden palvelut täydentävät toisiaan

Riika-Maria on ollut satamassa ja TurkuStevellä 2010-luvulta lähtien. Forlogin operatiivisen johtajuuden myötä hän siirtyy Pansioon.

– Kun minulla oli alalta pidempi kokemus, sain valita, kumman pestin otan. Valitsin Forlogin, paljolti sen takia, että on kiva vaihteeksi kokeilla jotain uutta. Mutta vähän haikeaa on lähteä satamasta, vaikka en kovin kauaksi menekään.

Hän kuvailee, että TurkuSteven ja Forlogin palvelut täydentävät hyvin toisiaan.

– Forlog on erikoistunut isojen ja painavien tuotteiden käsittelyyn ja varastoimiseen. Teollisuuden raskaan materiaalin käsittelylle on kysyntää ja olemme panostaneet siihen merkittävästi.

Myös Riika-Marian ja Laurin veli Oskari työskentelee nykyään Forlogissa, operatiivisissa tehtävissä.

Perheyhtiössä on voimaa

Kimmo, Riika-Maria ja Lauri pohtivat, että se, että perheyhtiön omistajat ovat mukana päivittäisessä toiminnassa kertoo, että he ovat hyvin sitoutuneita yhtiön johtamiseen ja kehittämiseen.

– Perheyhtiössä myös tieto kulkee sujuvasti ja päätöksenteko on hyvin nopeaa, Lauri pohtii.

Vaan vielä on selvittämättä, mitä Kimmo aikoo tehdä, kun hänelle tulevaisuudessa järjestyy lisää vapaa-aikaa.

– Tykkään pelata golfia. Pidän Portugalin ilmastosta ja Hirvensalossa olevasta kesämökistämme. Ja sitten on tietenkin enemmän aikaa olla lastenlasten Nellin ja Niilon kanssa.

– Ai, että jatkavatko Nelli ja Niilo sitten aikoinaan perheyhtiöissä? En tiedä, vielä on vähän aikaista sanoa, Riika-Maria naurahtaa.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki