Sähköasentajan työssä ei tingitä työn laadusta

Turun Satama Oy:n sähköryhmä on osa Sataman teknistä yksikköä. Yksikkö huolehtii Turun satama-alueen kiinteistöjen, koneiden ja laitteiden sekä erilaisten sähköjärjestelmien asennus-, korjaus- ja huoltotöistä. Sähköasentaja Antti Tamminen aloitti työt sähköryhmässä syyskuun puolivälissä 2021.

Alan ammattilainen
Lapsuudenhaaveena päästä rekan rattiin

Lapsuuden toiveammattina Antilla oli pitkään rekkakuski. Oma isä ajoi rekkaa ja niissä touhuissa pienestä pitäen mukana olleena Antti ajatteli, että tämä se olisi hieno ammatti. Vanhempana sitten alkoi sähkö- ja automaatioala kiinnostaa enemmän ja sille tielle hän lähti opiskelemaan.

Reissuhommista Satamaan töihin

Aikaisemmin Antti työskenteli noin kahdeksan vuotta yksityisellä työnantajalla sähköalan töissä, pääasiassa Helsingin ja sen lähikaupunkien alueella. Työ sisälsi paljon reissuhommia ympäri Suomen, joten työskentely Satamassa vaikutti hyvältä vaihtoehdolta saada sellainen työpaikka, jossa ei reissunpäällä tarvitse olla.

– Suunnitellessani muuttoa Lohjalta Turkuun ja työpaikkoja katsellessani huomasin Turun Sataman avoimen sähköasentajan työpaikkailmoituksen. Ajattelin, että siinä voisi olla uusi ja mielenkiintoinen työ uusien haasteiden kera.

Vasemman puoleisessa kuvassa Antti Tamminen on vaihtamassa satama-alueella sijaitsevan valomaston rikkinäistä valaistusohjausjärjestelmän virtalähdettä uuteen. Oikean puoleisessa kuvassa hän kokeilee ja varmistaa, että virtalähteen vaihto onnistui ja, että etäyhteys kyseiseen valomastoon on taas kunnossa.
Työpäivään kuuluu monipuolisia tehtäviä satama-alueella

– Työtehtäviini kuuluu pääasiassa sataman sähkö- ja dataverkon ylläpitoa, huoltoa ja uudelleen rakentamista, sekä joskus myös vanhojen kokonaisuuksien pois purkua. Myös Sataman laitteiden ja koneiden parissa työskennellään usein. Toisinaan teen työkoneiden ja työvälineiden huoltoa ja korjauksia, Antti kertoo. Myös sähkönanto aluksille ja tarvittaessa avustaminen aluspalvelutöissä kuuluvat hänen tehtäviinsä.

Antti korostaa työnlaadun merkitystä.
– Varsinaisia henkilökohtaisia vastuualueita minulla ei ole, mutta tietysti vastaan tekemäni työn laadusta ja toimivuudesta kaikin mahdollisin keinoin.

Hänen mielestään työtehtäviä on vaikea jakaa haastaviin ja miellyttäviin tehtäviin, koska tullessaan Turun Satamaan töihin moni asia oli aivan uutta.

– Lähdin sillä asenteella niitä tekemään, että tämä on vähän niin kuin uuden opettelua. Olen kyllä tykännyt kaikista työtehtävistä Satamassa ollessa, koska työtä riittää niin monella eri alueella.

Vasemmalla Antti havainnollistamassa sähköantotyötä: miten esimerkiksi maasähköä annetaan aluksille tai sähköä laiturialueella tapahtuvaa työskentelyä varten. Oikealla hän työskentelee ilmanvaihtokoneen äärellä. Koneeseen oli tullut vikailmoitus, joka tarkastettiin, korjattiin ja lopuksi vikailmoitus kuitattiin pois kädessä näkyvällä ohjainlaitteella.
Satamatyön erityispiirteet

Työt Turun Satamassa eroavat selvästi Antin vanhaan työpaikkaan verrattuna. Satamassa on paljon sellaisia laitteita ja koneita, sekä infraa yleisesti, mitä hänen mielestään ei muilla alueilla ole. Toki tällöin myös työtehtävätkin ovat erilaisia.

– Satama on ehkä yllättänyt minut töiden monipuolisuudellaan sekä sillä, että jokainen päivä on hieman erilainen.

Antti toteaakin oppineensa satamassa ollessaan paljon uusia ammatillisia asioita, kuten valaistusohjausjärjestelmien, puomi- ja porttikoneiden käyttämisen ja ohjelmoimisen.

Teksti: Heli Kaijansalo
Kuvat: Markku Koivumäki