Sähköautoilla kohti hiilineutraalimpaa Satamaa

Turun Sataman ympäristöohjelman tärkeimpiä tavoitteita on sataman oman toiminnan hiilijalanjäljen pienentäminen. Sataman oman autokaluston sähkökäyttöiseksi uudistaminen on yksi tärkeä keino tavoitteen saavuttamiseksi.

Ympäristö ja turvallisuus

Pandemia viivästytti kaikkien sataman henkilöautojen muuttamista täyssähköisiksi ajoneuvoiksi vuoden 2022 loppuun mennessä, mutta uudistus jatkuu pakettiautojen osalta sitä mukaa kun sopivia ajoneuvoja tulee tarjolle. Satamassa on nyt 11 autoa, joista 7 sähköautoa. Kaikki autot korvataan sähköautoilla sitä mukaa, kun sopivat korvaavat autot löytyvät.

Käyttökokemukset ovat olleet hyviä. Ajettavat matkat ovat satamassa pääosin lyhyitä, joten sähköautot sopivat sataman käyttöön erinomaisesti.

Sataman tavoitteena on vähentää päästöjä ilmaan 40 prosenttia aikavälillä 2008–2025. Satamassa on sähköautojen hankinnan lisäksi tehty ennakoivia toimenpiteitä muun muassa sataman aluevalaistuksen uusimisella led-valaistukseksi, lämpötilojen laskeminen tiloissa, joissa se on ollut mahdollista, sekä ennakoimalla mahdollisia alusten maasähkötarpeita laitureiden perusparannustöiden yhteydessä.

Turun Sataman täyssähköistä ajoneuvokalustoa komeassa rivissä. Autojen teippaukset on suunnitellut Sataman oma markkinointi- ja viestintätiimi.

Katso video >

Teksti: Heli Kaijansalo
Kuva: Teemu Aaltonen
Video: Markku Koivumäki