Uusia panostuksia satamaturvallisuuteen

Satamaturvallisuus koostuu monista osa-alueista, joiden kokonaishallinnan avulla suojataan ihmisiä, aluksia ja omaisuutta sekä ympäristöä onnettomuuksilta, vahingoilta ja rikolliselta toiminnalta. Näin turvallisuudella on tärkeä rooli osana Turun Sataman asiakaspalvelua.

Vuosikertomus

Lokakuun alusta alkaen sataman yöllisestä aluevartioinnista on vastannut Securitas Oy. Kilpailutuksen kautta tehty sopimus kattaa koko satama-alueen valvonnan Aurajoelta Martinsillan alapuolelta aina Pansioon asti. Pääosin vartiointi tapahtuu eri puolilla satamaa olevien valvontakameroiden avulla, mitä täydennetään koko alueen kattavalla kiertovartioinnilla. Keskeinen tavoite on estää ulkopuolisten, ilman kulkulupaa olevien pääsy ja asiaton liikkuminen satama-alueella sekä varmistaa nopea reagointi erilaisiin hälytystilanteisiin.

Turvallisuuspalvelujen tehostamiseksi Turun Sataman kamerajärjestelmä on uusittu täysin. Uudessa järjestelmässä hälytykset tulevat suoraan kameroilta, joissa olevat lämpötunnistimet erottavat luvattomilla alueilla liikkuvat ihmiset. Kaikista tapahtumista saadaan myös kuvatallenteet, mikä mahdollistaa tarvittaessa tapahtumien jatkoselvitykset yhteistyössä eri viranomaisten kanssa.

Marraskuussa 2020 järjestettiin satama-alueella turvallisuuden tehovalvontakampanja. Tehovalvonnan tuloksia käytetään turvallisuusasioiden kehittämiseen ja niitä käydään läpi operatiivisessa kokouksessa satamassa toimivien yritysten kanssa. Uutena asiana esiin on noussut kyberturvallisuus, jonka varmistamiseksi Turun Satamalla on auditoitu toimintaohjelma. Tavoitteena on kriittisten järjestelmien suojaus 24/7.

Lue koko vuosikertomus 2020 (pdf).

Teksti: Kari Ahonen
Kuva: Pauliina Roti