50 vuotta satamassa eikä kiirettä eläkkeelle

Viisikymmentä vuotta samassa työpaikassa on kunnioitettava ja näinä aikoina harvinainen saavutus. Sen verran Timo Eklundille tulee täyteen Turun Sataman palveluksessa tämän vuoden heinäkuussa.

Alan ammattilainen

Satamaan Timo tuli kesätöihin jo 15-vuotiaana ja sille tielle hän jäi. Nuoremman varastomiehen tehtävistä hän eteni vähitellen varastonhoitajaksi, kunnes 1990-luvun alkupuolella siirtyi ostajaksi Sataman hankintapuolelle. Samassa tehtävässä Timo toimii edelleen hankkien satamaorganisaation eri yksikköjen käyttöön palveluja sekä tarvikkeita laidasta laitaan.

Vuosikymmenten aikana työnkuva uudistui monesti

Vuosikymmenten kuluessa tuotteiden varasto- ja hankintarutiinit ovat muuttuneet melkoisesti. Kaikki tapahtuu nopeammin ja joustavammin, kiitos tietotekniikan kehityksen.
– Työurani alkupuoliskon aikana maailma oli täysin erilainen kuin tänään. Varastokortistoja pidettiin yllä käsin ja kaikki kirjattiin ylös lapioista kihveleihin. Nykyajan nopeisiin yhteyksiin tottuneiden on vaikea ymmärtää, miten hitaasti tieto esimerkiksi tavarantoimittajien ja tilaajien kesken kulki noina aikoina. Eri tuotteiden nopean saatavuuden varmistamiseksi satamallakin oli jopa kaksi varastoa, toinen Ruissalossa ja toinen Satamakadun varrella. Varastoissa oli erilaisia tuotteita rakentamisen ja kunnossapidon tarpeisiin, ja silloinhan meitä oli yli kolmesataa, Timo Eklund muistelee.

Kaupungin satamalaitos muuttui moderniksi osakeyhtiöksi

Pitkän työuransa aikana Timo on nähnyt myös satamaorganisaation kehittyvän nykyiseen muotoonsa.
– Satama on aina ollut vähän kuin oma kaupunkinsa kaupungin sisällä. Muistan jopa, kuinka eräs aiempi satamajohtaja palautti kaupungin keskushallinnon edustajan ruotuun kehottamalla tätä huolehtimaan omista asioistaan ja jättämään sataman asiat hänen hoidettavikseen. Sittemminhän satamasta on tullut myös käytännössä itsenäisempi, ensin liikelaitoksena ja viime vuodet osakeyhtiönä. Muutos on tehnyt satamasta selvästi dynaamisemman sekä päätöksenteosta nopeampaa ja jopa ennakoivampaa. Tämä näkemys on vahvistunut myös käytännössä, sillä Timo on toiminut jo noin kolmekymmentä vuotta JYTY:n pääluottamusmiehenä satamassa ja on myös sataman yt-ryhmän ja työsuojelun jäsen.

Työnteko satamassa edelleen mielekästä ja mieluisaa

Satamassa viihtymisestä kertoo sekin, ettei Timolla ole vielä kiire hyvin ansaitulle eläkkeelle. Mielenkiintoinen työ ja mukavat työtoverit tekevät työpäivistä edelleen mieluisia.
–Satama on ollut aina mukava paikka työskennellä. Tehtävät ovat kehittyneet ja sataman tarjoama koulutus on mahdollistanut kehittymisen tehtävien mukana. Olen mielelläni tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, mikä on olennainen osa nykyistä työtäni. Monista tavarantoimittajista ja yhteistyökumppaneista on tullut näinä vuosikymmeninä myös hyviä ystäviä, joiden kanssa tapaamme työn ulkopuolellakin esimerkiksi golfin merkeissä. Kaiken kaikkiaan nämä viisi vuosikymmentä ovat olleet hyvää aikaa, joten vapaavuodet saavat vielä odottaa. Tässähän voi vaikka syntyä ennätys palveluvuosissa saman työnantajan töissä.

Teksti: Kari Ahonen
Kuva: Markku Koivumäki