Uusi turvallisuuspäällikkö aloittaa – hyvillä eväillä

Turun Satama Oy:n uudeksi turvallisuuspäälliköksi on nimitetty 38-vuotias vahtiperämies Pauliina Roti. Aikaisempi työkokemus niin rahtialuksilla kuin Turun Satamassa tarjoaa mainiot valmiudet tehtävään. – Uusia ideoita jo on, Roti sanoo.

Alan ammattilainen

Pauliina Rotilla oli uran alussa halu päästä liikkeelle. Vahtiperämiehen koulutus olikin valinta, mitä hän ei ole katunut.

– Oli hienoa pelkästään koulun puolesta päästä tutustumaan eri laivatyyppeihin tankkereista ro-ro -tyyppisiin aluksiin. Bulkkilasti ja irtotavara-alukset olivat sellaisia, mistä tykkäsin.

Roti oli vuosia merillä Langh Ship Oy:n palveluksessa ajamalla rautaa Suomesta Keski-Eurooppaan. Siellä hän seilasi puolimatruusina ja kertoo, miten miehistöstä laivalla tuli tavallaan toinen perhe. Lopulta pitkät törnit kuusi viikkoa merellä, kuusi kotona, olivat hankala yhdistelmä perheen perustamiselle.

– Turun Satama haki Förin kuljettajaa. Edesmennyt Kari Riutta otti minut työhaastatteluun. Sen päätteeksi hän sanoi oikeastaan siltä istumalta, että ”aloitatko viikon päästä”. Läksin haastattelusta työtakki ja avaimet kädessä.

Vuodesta 2006 Roti on ollut Satamassa ja Förin jälkeen jatkanut monitoimihenkilönä, satamatarkastajan sijaisena ja viimeksi liikennekeskuspäivystäjänä. Turvallisuuspäällikön työhön kuuluva kulunvalvonta ja sataman turvallisuutta ohjaava ISPS-säännöstö ovat tulleet jo hyvin tutuiksi. Jatkossa myös työturvallisuus, riskienhallinnan koordinointi, kyberturvallisuus sekä vaarallisten aineiden seuranta kuuluvat Rotin tehtäviin. Hän toimii jatkossa päällikkönä turvallisuuspalveluyksikössä, joka on osa Sataman operatiivista osastoa.

Pauliina Rotin harrastuksiin kuuluu syvä kiinnostus ravintoterapiaan: miten itse voi kunnon eväillä ja elintavoilla auttaa omaa hyvinvointiaan. Luonto ja meri ovat on myös henkireikiä. Tärkein osa elämää on kuitenkin 10-vuotias poika, jonka seurassa Roti pääsee pallokentille nappulaliigajoukkueen joukkueenjohtajana.

Teksti: Sini Silván
Kuva: Ilari Välimäki