Laiva on lastattu kaurajuomilla

Suomalainen supervilja maistuu myös Ruotsissa. Kavlin kauratuotteet lähtevät länteen Turun sataman kautta.

Sataman kautta

Kaura on pop. Viehkon viuhkamaisen tähkäpäämme suuri suosio näkyy nykyään myös Kavlin Turun tehtaalla, jossa valmistetaan Plantin kaurajuomia, kaura- ja soijapohjaisia jogurtin kaltaisia tuotteita sekä kaurapohjaisia kasvirasvavalmisteita. Tuotteita tehdään sekä Suomen että Ruotsin markkinoille.

”Kyllä, kiirettä on pitänyt. Kaurapohjaisten tuotteiden tuotanto on kasvanut viime aikoina noin 20 prosentin vuositahdilla”, tehdaspäällikkö Outi Prykäri vahvistaa.

Kavlin tehtaalta Rieskalähteentieltä suuntaa joka viikko useampana päivänä useampi rekka kohti Turun satamaa ja Viking Linen terminaalia. Tukholmaan matkataan tavallisimmin Viking Gracen kyydissä.

Vienti vetää

Varastovalvoja Maarit Saarelainen kertoo, että tehtaalla itsellään ei ole suuria varastotiloja.

”Viennissä ei ole täällä Suomen päässä tarvetta välivarastoinnille. Liikenne Ruotsiin pyörii koko ajan hyvin”, kertoo varastovalvoja Maarit Saarelainen.

”Toisaalta viennissä ei olekaan täällä Suomen päässä tarvetta välivarastoinnille. Liikenne Ruotsiin pyörii koko ajan hyvin.”

Hän mainitsee, että käytännössä kauratuotteiden vientiä ja logistisia kuvioita helpottaa myös se, että kuumakäsitellyillä ja antiseptisesti pakatuilla tuotteilla on pitkä, kuukausien mittainen käyttöaika.

”Kaurajuomia voidaan säilyttää huoneenlämmössä, mutta kaurapohjaisten jogurtinkaltaisten tuotteiden ja kasvirasvavalmisteiden kohdalla pitää huolehtia katkeamattomasta kylmäketjusta.”

Suomen markkinoita varten Kavlilla on käytössä yhteistyökumppaninsa tarjoama kylmävarasto.

Kavli käyttää Turun satamaa myös tuonnissaan. Turkuun tulee Kavlin Ruotsin tehtaalta muun muassa  hampurilaiskastikkeita, sulatejuustoja ja majoneeseja. Ruotsin tuliaiset matkaavat DB Schenkerin logistiikkakeskukseen, josta ne siirtyvät sitten tukkureiden hoiviin ja kauppoihin ympäri maata.

Lisäksi Kavli saa soijatuotteisiinsa raaka-ainetta laivakuljetuksina Yhdysvalloista. Kaura on luonnollisesti peräisin kotimaisilta tuottajilta.

Kauralla kauemmaksikin

Markkinointipäällikkö Martina Grandell löytää nykyisen kaurabuumin taustalta monia eri tekijöitä.

”Aluksi kauratuotteet olivat ennen kaikkea allergikkojen suosiossa. Nykyään niille antaa vauhtia kuluttajien halu vähentää eläinpohjaisten tuotteiden käyttöä ja suosia kasvisruokaa. Monet ovat kiinnostuneita myös kauran terveysvaikutuksista, joista tuleekin koko ajan lisää tietoa.”

”Ja kaikelle luo varmasti vielä pohjaa se, että suomalaiset ovat tottuneet syömään pienestä pitäen kaurapuuroa.”

”Monet ovat kiinnostuneita kauran terveysvaikutuksista”, kertoo markkinointipäällikkö Martina Grandell (vas.) ”Kaurapohjaisten tuotteiden tuotanto on kasvanut viime aikoina noin 20 prosentin vuositahdilla”, lisää tehdaspäällikkö Outi Prykäri.

Kaura on globaalisti vielä varsin tuntematon tapaus, mutta trendit puhuvat sen puolesta. Suomi on maailman suurimpia kaurantuottajia; maamme olosuhteet sopivat hyvin kauran viljelyyn ja meillä on paljon alan tietotaitoa.

Voisiko siis tulevaisuudessa Turun sataman kautta lähteä Kavlin kauratuotteita muuallekin kuin länsinaapuriimme?

”Tunnustelemme markkinoita koko ajan, esimerkiksi Norjassa. Muuallakin on varmasti potentiaalia”, Martina Grandell pohtii.

Teksti Matti Välimäki
Kuvat Matti Välimäki ja Aija Kallio

Kavli Oy

  • Syntyi kun norjalainen Kavli-säätiö osti tuoteryhmän liiketoiminnot Raisio Oyj:ltä vuonna 2013.
  • Liikevaihto v. 2017 11,6 miljoonaa.
  • 19 työntekijää, joista 15 tuotannossa.
  • Kavli-säätiön omistamalla Kavli-konsernilla on elintarviketuotantoa myös Ruotsissa, Norjassa ja Englannissa, mutta kaikki sen kaura- ja soijatuotteet tehdään Turussa.