Sairaalakalusteiden menestyjä luottaa logistiikkaansa

Sairaala- ja hoitokalustevalmistaja Lojer on kolminkertaistanut vientinsä viimeisen kymmenen vuoden aikana. Kotimaiseen valmistus ja suunnitteluosaamiseen luottavan yhtiön tuotteet kulkevat avainmarkkinoille Eurooppaan Turun satamasta.

Sataman kautta

Valmistuksen korkea laatu ja edelläkävijyys suunnitteluosaamisessa nimetään usein keskeisiksi tekijöiksi, kun puheenaiheena on suomalaisen teollisen tuotannon kilpailukykyisyys.

Pekka Kosken mukaan vientikaupassa olennainen osa asia on miettiä tuotteen kokonaisarvoa.

Sairaala- ja hoitokalustevalmistaja Lojer on noussut vientimenestyjäksi pitämällä tuotteen valmistuksen ja suunnittelun kotimaassa lähellä toisiaan. Yhtiön vientijohtajan Pekka Kosken mukaan toimiva logistiikka on yksi tärkeä lenkki ketjussa, kun Lojer pitää kilpailueduistaan kiinni.

– Valmistuksen pitäminen Suomessa on oikeastaan tärkein myyntivalttimme, sillä näin olemme itse vastuussa laadusta kaikilta osin. Onneksi Suomen teollinen infrastruktuuri on niin kehittynyt, että myös alihankkijat löytyvät suurelta osin läheltämme, Pekka Koski perustelee.

Lojerin kahdelta Suomessa sijaitsevalta tehtaalta viedään korkealaatuisia sairaalakalusteita ja muun muassa fysioterapeuttien käyttämiä hoitopöytiä aina Lähi- ja Kauko-Itää myöten.

– Vientikaupassa täytyy miettiä tuotteen arvoa. Olen kiteyttänyt asian niin, että kauimmas menevät tuotteet ovat myös kalliimpia. Yleisesti nyrkkisääntönä on, että kovassa hintakilpailussa olevat, paljon kuljetustilaa vievät tuotteet toimitetaan asiakkaalle muulla tavoin kuin lentäen, Pekka Koski perustelee.

Uudet markkina-alueet ovat olleet tukemassa Lojerin vahvaa kasvua, mutta yhtiön viennin kokonaisvolyymistä edelleen noin 70 prosenttia tulee Euroopasta, erityisesti Pohjoismaiden ja Keski-Euroopan alueelta.  Näille avainmarkkinoille yhtiön tuotteet kulkevat kumipyörillä ja meritse.

Tärkeä etappi matkalla on Turun Pansion satama-alue, mistä Lojerin tuotteita vievät Nybrokin trailerikuljetukset jatkavat Finnlinesin laivoilla kohti Manner-Eurooppaa.

Lojerin tuotteet ovat vakuuttaneet alan ammattilaisia myös urheilun saralla. Nyrkkeilijä Eva Wahlström tutustumassa Lojerin tuotteisiin ja tiloihin Sastamalan tehtaalla.

– Tuotteet lähtevät tehtaaltamme kappaletavarana, joskus lähtee kontillisiakin. Lojerille ketjun osilla ei ole sinällään merkitystä, kunhan homma toimii luotettavasti ja optimoidusti. Meille tulee tuotteesta äärimmäisen vähän kuljetusreklamaatioita, joten näihin käytäntöihin on helppo luottaa.

Lojer on kehittänyt toimialallaan ratkaisuja, jotka ottavat uudella tavalla huomioon muun muassa potilaiden ja henkilökunnan turvallisuuden. Sastamalalainen yhtiö on ollut osaamisellaan esillä muun muassa Tukholman uuden Karoliinisen sairaalan yhteydessä.

Perinteinen valmistaja on vienyt toimintaansa jo viimeisen vuosikymmenen ajan kokonaisvaltaisempaan suuntaan, jossa se palvelee asiakasta muun muassa huolto-osaamisellaan tuotteen koko elinkaaren ajan.

– Olimme ennen yhteydessä asiakkaaseen vain kaupanteon yhteydessä, nyt pitkin matkaa. Ansaintalogiikkamme ei perustukaan enää vain valmistukseen, vaan mukana on tullut huolto ynnä muu. Lisäksi jatkuva yhteys tukee erinomaisesti tuotekehitystämme, Pekka Koski painottaa.

Teksti Jaakko Mikkola
Kuvat Lojer Oy, Jaakko Mikkola

Lojer Oy

Vuonna 1919 Sastamalassa perustettu yritys, joka on erikoistunut sairaala- ja hoitokalusteisiin. Lojer työllistää 140 henkilöä, joista Suomessa 120.
Tuotanto sijaitsee Sastamalassa ja Kempeleessä, lisäksi Logistiikkakeskus Pennalassa.

Toimialallaan ainoa avainlipputunnuksen saanut yritys, jonka suunnittelu ja valmistus ovat Suomessa.

Viennin osuus noin 60 prosenttia, päämarkkinoina Pohjoismaat, Keski-Eurooppa, Venäjä ja Itä-Aasia. Emoyhtiön liikevaihto vuodelta 2016 noin 18,6 milj. euroa, tytäryhtiöineen yhteensä noin 25 milj. euroa.