Onnibus sai uuden linjan Turun satamasta Jyväskylään

Onnibus aloitti 6. kesäkuuta uuden liikenneyhteyden Jyväskylästä Tampereen kautta suoraan Turun satamaan.

– Olin itse Onnibussin ensimmäinen linja-autonkuljettaja, Onnibussin toimitusjohtaja Lauri Helke kertoo. Aloitimme Tampere–Pori-linjalla.
Liikenne ja logistiikka

– Laivayhteys on meille uutta ja sopiva täydennys yhtiön liikenteeseen, Onnibus:n toimitusjohtaja Lauri Helke kertoo.

Turun satamassa Arja-Leena Lepistö ja Antero Anttila astuivat ulos Jyväskylästä Turkuun tulleen Onnibussin kyydistä.

– Tulimme Tampereelta laivalle.  Olin ensimmäistä kertaa Onnibussissa ja nukuin puolet matkasta, Lepistö kertoo. Matkan on silloin täytynyt olla mukava.

Arja-Leena Lepistön ja Antero Anttilan matkat Onnibussin kyydissä välillä Tampere–Turun satama–Tampere maksoivat kahdelta hengeltä yhteensä vain 13 euroa.

– Oli helppo tilata lippu netistä ja se oli edullinen.

– Edullinen hinta perustuu siihen, että bussi myydään mahdollisimman täyteen, jyväskyläläinen kuljettaja Pertti Laitinen kertoo.

Pitkän pyrkimyksen tulos

Helke kertoo, että bussilinjaa Turun satamaan oli yritetty saada jo usean vuoden ajan. Nyt kun junayhteyksiä vähennettiin Turun ja Jyväskylän välillä, Onnibussille heltisi Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (Ely) lupa aloittaa liikenne.

– Vuonna 2019 latu on kokonaan vapaa, Helke sanoo. Silloin kaukoliikenteen järjestäminen ei ole enää luvanvaraista. Kilpailu on kovaa, kaikista Onnibussin saamista luvista on valitettu, mutta valitukset on hylätty.

– Turku on meille todella tärkeä paikka. Minne ei Turusta Onnibussilla pääse, ei tarvitse mennäkään, Lauri Helke tuumaa.

Helke kertoo, että edulliset hinnat perustuvat siihen, että kuljettajan palkka on suurin kustannus. Kaksikerrosbusseilla liikennöinnistä tulee kannattavaa. Vuonna 2011 perustettu Onnibus on vaikuttanut todella merkittävästi koko Suomessa:

– Hintataso kaukoliikenteessä on laskenut pysyvästi. Meistä ovat hyötyneet myös junamatkustajat, kun VR on alentanut hintojaan.

Teksti Sini Silvan
Kuvat Robert Seger