Sataman jätevesipalvelu paranee ensi kesänä

Turun satamaan rakennetaan kesällä 2016 tavarasataman puolelle uusia kiinteitä jätevesiviemäreitä. Viemärien rakentaminen on osa Sataman EU-rahoitteista ScanMed-hanketta.

Tavarasataman laitureiden viemäröinti parantaa mahdollisuuksia esimerkiksi risteilyalusten jätevesien vastaanottoon. Viime kesänä vierailleen Aidan jätevedet otettiin vastaan tankkiautolla.
Ajassa

Vastaavantyyppinen viemäröinti on Turun satamassa jo nyt Viking Linen sekä Tallink Siljan käytössä.

–Vuoden 2016 aikana yhdelle laiturialueelle rakennetaan myös maasähkövalmius, kehityspäällikkö Markku Alahäme kertoo. Kun alusten apukoneiden käyttö satama-alueella pienenee, vähenevät satamassa myös melu- ja päästöhaitat.

ScanMed-hankkeessa kolme Suomen TEN-T-ydinsatamaa eli Turku, Naantali ja HaminaKotka investoivat yhdessä Tukholman Sataman sekä Viking Linen kanssa yhteensä 8,1 miljoonaa euroa pienentääkseen laivaliikenteen ympäristövaikutuksia Itämereen. Turun Sataman osalta investointien arvo on 2,2 miljoonaa euroa.

–EU tukee investointeja 30 prosentin osuudella, Alahäme kertoo.

Hänen mukaansa vastaavan tyyppinen viemäröintihanke toteutetaan myös Naantalissa. Viking Line puolestaan satsaa turvallisen, tehokkaan ja ympäristöystävällisen ro-ro-matkustaja-aluskonseptin suunnitteluun Turun ja Tukholman väliseen liikenteeseen.

–ScanMed-hanke on osa merenkulkualan valmistautumista kohti ympäristöystävällisempää toimintaa, kun ympäristösäädökset kiristyvät, Alahäme kiteyttää.