Pitkä matka

Turun satamasta lähtevät risteilyalukset ovat paitsi kelluvia ostos- ja viihdekeskuksia, julkisia kulkuvälineitä. Yksi niillä töihin kulkevista on Maarianhaminassa työskentelevä Tuomas Mansikkaoja. Matkasimme Tuomaksen kanssa töistä kotiin.

Tuomaksen mukaan matka töistä kotiin sujuu aina nopeimmin. ”Aika menee joutuisammin, koska edessä on vapaa-aikaa ja ehkä jotain mukavia suunnitelmia.”
Sataman kautta

Tukholmasta viisi ja puoli tuntia aiemmin lähtenyt Viking Grace kiinnittyy Maarianhaminan satamalaituriin minuuttia etuajassa eli 14.09. Matkustajasillan laskeminen kestää muutaman minuutin. Pian matkustajasiltaa pitkin alkaa vyöryä matkustajia putken täydeltä. Eletään Etelä-Suomen hiihtolomaviikkoa ja laivaa Maarianhaminassa vaihtavia risteileviä lapsiperheitä riittää.

Viimeisten joukossa 218 metriä pitkään laivaan astuu Tuomas Mansikkaoja. Laivaan nousu on kestänyt pari minuuttia yli aikataulun sallimat 15 minuuttia. Matkaa Turkuun on jäljellä viisi tuntia 25 minuuttia.

Työpaikkakulkuneuvona tuhansia matkustajia vetävä risteilijä on erikoinen, kuin matkustaisi yökerho-kasino-tavaratalolla, jossa kaikki paitsi henkilökunta ovat lomailemassa. Tilastoja työmatkalaisista ei ole, mutta parhaiten heitä tapaa paitsi hyteistään, laivojen hiljaisimmista kulmauksista, saunasta tai vaikka kannelta kävelemässä. Risteilijöillä kulkee töihin esimerkiksi puolikasta viikkoa tai keikkoja Ahvenanmaalla tai Tukholman seudulla tekeviä myyntiedustajia, asentajia ja rakennusmiehiä. Tuomaksen työpaikka on Maarianhaminan merivartioasema.

Oma rauha ja sähköpistokkeet
Ruokaa risteilijöillä riittää. –Joskus jätän töissä lounaan väliin, koska ruoka on täällä hyvää ja siinä on samalla vähän ohjelmaa ja ajankulua”, Tuomas sanoo.

Toisin kuin risteilymatkustaja, työmatkalainen toivoisi olevansa mahdollisimman joutuisasti perillä. Linnuntietä 134 kilometrin matkaan kuluu kuitenkin 325 minuuttia, sillä Viking Grace ei ole lintu ja sen navigoitavana on maailmaan sirpaleisin saaristo.

Silti laiva on Tuomaksen mukaan kätevin vaihtoehto kun määränpäänä on Turku. Tekemisestä ja omasta rauhasta on tosin puutetta, sillä laivat on suunniteltu ymmärrettävästi risteilevän enemmistön ehdoilla, jonka tarpeet ovat toiset kuin työmatkalaisen.

Matkallamme laiva on viimeistä paikkaa myöten täynnä, matkassa on siis miehistö mukaan laskien noin 3 000 ihmistä.

– Eniten kaipaisi paikkaa, jossa saisi tietokoneeseen virran tai ladattua kännykän. Ehkä voisi ottaa torkut kunnollisessa tuolissa, Tuomas pohtii.

Laivalla olisi toisaalta aikaa tehdä myös muuta. Töihin mennessä, käyttämässään Turusta aamuisin Tukholmaan lähtevässä Viking Amorellassa lepo- ja rauhoittumistiloja on Tuomaksen mukaan mukavasti.

– Siinä on vielä lepotuoliosasto, joka tuo omaa rauhaa.

Parhaat maisemat ja hyvä ruoka

Tuomaksen työmatkakulkuvälineessä on myös monia ainulaatuisia positiivisia puolia.

– Viking Gracessa pidän valoisuudesta ja isoista maisemaikkunoista. Tällaisia maisemiahan ei ole monelle työmatkalla tarjolla. Kun on hieno ilma, menen aina ulos kannelle katselemaan ja haukkaamaan raitista ilmaa.

Muuten Tuomaksen aika kuluukin sitten musiikkia kuunnellen, lueskellen ja työhön liittyviä juttuja läppärillä suunnitellen. Kotiin mennessä hän käy toisinaan ostoksilla.

– Juhlahumuun ei ole ollut tapana liittyä, vaan aika kuluu omissa oloissa vaikka muuten sosiaalinen olenkin. Esiintyjät käyn kyllä yleensä katsomassa ja siellä on toisinaan kyllä ihan hyviä juttuja ja puitteet ovat hienot, hyväntuulinen nuori mies toteaa.

Teksti Kalle Kirstilä
Kuvat Robert Seger