Merikotkan mailla

On uskottava silmiään. Merikotka laskeutuu jäälle aivan Turun sataman tuntumassa. Luonto on lähellä.

Jukka Sillanpään varusteina on Swarovskin linsseillä varustettu kaukoputki, kiikari ja suomalaiskeksintö staiji-keppi, jolla kiikarit saa tuettua omaan vartaloon.
Ympäristö ja turvallisuus

Jukka Sillanpää tuntee Turun sataman linnut. Kun kulkee hänen matkassaan, varusteena kaukoputki ja kiikari, näkee sataman uusin silmin. Tänään satama-altaassa on sinisorsia Sillanpään arvion mukaan nelisen sataa. Naakkaparvi lentää ylitse, niitäkin on 80–90. Sillanpää arvioi lintumääriä tottuneesti.

– Aika paniikki tulee, kun kanahaukka saapuu paikalle, hän huomioi. Tarkkasilmäinen voi nähdä kanahaukan usein päivystämässä nosturin nokassa.

Merenpinnan alta sukeltaa näkyviin isokoskelo. Kaukoputkessa voi seurata merikotkan liitoa. Se katoaa näkyvistä, mutta näkyy sitten uudelleen. Se on laskeutunut jäälle aivan laivaväylän viereen.

Lintulaskentaa harrastuksena

Jukka Sillanpää on kulkenut saman talvilintulaskentareitin joka talvi jo vuodesta 1983. Sillanpään reitti alkaa Myllysillalta ja seuraa Aurajokirantaa ja satamalaitureita aina Ruissalon veneveistämölle asti. Matkaa kertyy 6,2 kilometriä.

– Tämä on minulle nimenomaan harrastus, Sillanpää kertoo. Hän työskentelee siviilityönään insinöörinä Sweco Rakennustekniikka Oy:ssä. Talvilintulaskenta on osa valtakunnallista seurantaa. Suomessa on satoja reittejä eri puolella maata. Voisi helposti ajatella, että yksittäinen reitti on ainutlaatuinen:

– Se mitä tapahtuu koko valtakunnassa, tapahtuu myös Turun satamassa, Sillanpää huomioi. Normaalina talvena lähes kaikki seudun sinisorsat talvehtivat sataman alueella. Seuranta aloitettiinkin alun perin alueella talvehtivien sinisorsien seuraamiseksi.

– Tämä talvi oli leuto ja satamassa on vain kymmenesosa siitä lintumäärästä, mikä normaalisti, Sillanpää kertoo.

Satama kehittyy, linnusto muuttuu

Satama on lintuharrastajalle kiehtova paikka: paljon sulaa vettä merkitsee runsasta lintumäärää. Vuosien mittaan on havaittu 58 eri lintulajia.

– Silloin kun länsilaituri oli joutomaata, siellä nähtiin tunturikiuru ja vuorihemppo. Yksi hienoimmista löydöistä on ollut tundraurpiainen. Sataman alueella sai aiemmin kulkea vapaasti. Kulkuluvan saaminen ei nytkään ole ollut ongelma, sillä myös Satamaa kiinnostaa lintutilanteen kehitys.

– Joskus täällä on nähty sellainen kummajainen kuin kesyhanhi ja myskisorsa. Ne ovat todennäköisesti olleet Kupittaan lintupuistosta kotoisin.

– Pienten lokkien ja naakkojen määrä on pienentynyt jatkuvasti, merilokkien ja suurten lokkien määrä on moninkertaistunut.

– Harmaahylje oli kova juttu, Sillanpää kertoo viimeisimmän laskennan erikoisesta havainnosta. Keskimäärin lintulaskennassa on nähty 18,9 eri lintulajia, viimeisimmässä laskennassa lajeja oli 25. Lintujen kokonaismäärä vaihtelee paljon, keskimäärin lintuja on nähty yhdessä laskennassa 2080.

Kerran talvilintulaskijoita oli sataman laiturialueella vastassa vaikuttava ilmestys:
– Yleensä merikotkat lentävät sataman yli, tämä oli jäänyt laiturille seisoskelemaan.

Teksti Sini Silvan
Kuva Robert Seger