Ympäristöystävällisempää satamatoimintaa

Turun Sataman tavoitteena on minimoida satamatoiminnan ympäristövaikutukset niin maalla, merellä kuin ilmassa. Tämän tavoitteen täyttämiseksi teemme yhteistyötä muiden satamassa toimivien yritysten, Turun kaupungin ja lukuisien muiden sidosryhmien kanssa, myös kansainvälisellä tasolla.

Vuosikertomus

Pitkäjänteinen työ ympäristön hyväksi on tuottanut myös tulosta. Satamatoiminnasta aiheutuvat päästöt ilmaan kuljetettuihin tonneihin nähden ovat vähentyneet erittäin merkittävästi ja energiatehokkuus parantunut pienentäen sähkönkulutusta. Itämeren tilan parantamiseksi olemme siirtyneet ruoppausmassojen maaläjitykseen.

Satamatoiminnan päästöt ilmaan, CO2 [t/a] (vas.) ja Sähkön kulutus, MWh (oik.)
Yhteisenä tavoitteenamme hiilineutraali Turku 2029

Olemme osa Turun kaupungin ilmastojoukkuetta. Sitoutumalla kaupungin ilmasto-ohjelmaan olemme ilmoittaneet osallistuvamme Hiilineutraali Turku 2029 -tavoitteen toteuttamiseen ja päästövähennyksiin, viestimään organisaatiomme ilmastoteoista, toimimaan ilmastotyön esikuvana sekä osallistumaan Turun ilmastojoukkueen toimintaan.

Olemme edistäneet siirtymää kohti hiilineutraaliutta siirtymällä uusiutuvan energian käyttöön ja toiminnan sähköistämiseen.

Esimerkiksi käyttämämme sähkö on kilpailutettu uusiutuvaksi ja ajoneuvomme sekä työkoneemme on vaihdettu sähköisiksi markkinoiden tarjoamissa puitteissa.

Green Corridor -yhteistyö täytti vuoden
Green Corridor 1-vuotiskonferenssi.

Allekirjoitimme Tukholman Satamien sekä Viking Linen kanssa Green Corridor -yhteistyösopimuksen helmikuussa 2024. Yhteistyön tavoitteena on luoda fossiilivapaa, vihreä merireitti kaupunkien välille viimeistään vuonna 2035. Hankkeeseen liittyen meillä on suunnitteilla monia hiilidioksidipäästöjä vähentäviä toimia, joita on tulossa muun muassa uuden Ferry Terminal Turun vanavedessä.

Älysataman digitalisaatio ja automatisaatio vähentävät niin laivojen, raskaan liikenteen ajoneuvojen kuin matkustajien liikkumisen aiheuttamia pakokaasupäästöjä.

Aiomme myös laatia ohjeet, miten nollapäästöt voitaisiin satamassa ylipäätään saavuttaa.

Viking Linella ensimmäinen vihreä merikäytävä

Viking Linen laivoilla on siirrytty suunnitelmista jo arjen tasolle. Vuoden 2024 Itämeripäivää varustamo juhlisti avaamalla Turun ja Tukholman välille viikoksi Itämeren kaikkien aikojen ensimmäisen vihreän merikäytävän. Viking Glory ja Viking Grace käyttivät 29.8.–4.9. polttoaineenaan yksinomaan biokaasua (LBG). Varustamo on myös vuoden 2023 kesästä asti tarjonnut Turun ja Tukholman välisellä reitillä matkustajilleen sekä kokous- ja rahtiasiakkailleen mahdollisuuden ostaa biokaasua oman matkansa kulutuksen verran. Tällöin päästöt putoavat 90 prosenttia matkustajaa tai rahtiyksikköä kohti.

Syksystä 2024 asti Viking Linen alukset ovat voineet tankata Turussa sekä LNG- että LBG-kaasua.

Puhtaampi Itämeri vesistökuormitusta vähentämällä

Hyvinvoiva meriluonto on yksi Turun Sataman ympäristöohjelman keskeisiä päämääriä, johon pyrimme vähentämällä satamatoiminnan kuormitusta vesistöön. Itämeren ja Saaristomeren tilaan vaikuttavista toimenpiteistämme merkittävin on siirtyminen ruoppausmassojen maaläjitykseen vuodesta 2023 alkaen. Vuoden 2024 ruoppaukset alkoivat tammikuussa Aurajoella Turun kaupungin osuudella ja jatkuivat kesäkuuhun asti satamassa ja satamaväylillä. Massat kuljetettiin Hirvensalon Lauttarantaan, missä niiden avulla korotetaan maanpintaa, jotta alueelle voidaan rakentaa tulevaisuudessa asuinalue.

Vesistökuormitusta vähennämme myös tarjoamalla aluksille helpot ja luotettavat valmiudet jätevesien käsittelyyn.

Satamassa on viisi kiinteää viemäriyhteyttä, joihin jätevedet johdetaan suoraan aluksista. Lisäksi pienemmät laivat voivat hyödyntää tankkiautoa, joka purkaa jätevedet sivummalla sijaitsevaan vastaanottokaivoon. Kaikissa tapauksessa jätevedet päätyvät asianmukaiseen käsittelyyn Kakolan jätevedenpuhdistamoon.

Ympäristöperustein annetut alennukset
Monikantaista yhteistyötä meriluonnon hyväksi

Hiilineutraali Turku 2029 -hankkeen ja Green Corridor -yhteistyön lisäksi Turun Satama toimii aktiivisesti myös muiden Itämeren ja meriluonnon suojeluun sitoutuneiden toimijoiden kanssa. Olemme edelleen mukana Turun ja Helsingin kaupunkien käynnistämässä Itämerihaasteessa, jonka neljäs toimenpidekausi käynnistyi tammikuussa 2024 ja jatkuu vuoteen 2028. Tuemme myös John Nurmisen Säätiön tekemää Itämeren suojelutyötä, joka on sekä käytännönläheistä että todistetusti vaikuttavaa. Yhteistyö säätiön kanssa käynnistyi vuonna 2023 ja se vakiinnutettiin vuonna 2024 kasvattessamme tukeamme säätiön toiminnalle. Lisäksi olemme muun muassa mukana rakentamassa luonnon monimuotoisuuden tiekarttaa Suomen Satamille. Tiekartan on tarkoitus valmistua syksyllä 2025.


Teksti
: Kari Ahonen
Kuvat: Aija Kallio ja Sari Järvinen

Lue koko ympäristöraportti 2024 (pdf).