Pitkä historia velvoittaa

Turun Satama viettää 870-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Juhlavuosi näkyy pääosin viestinnässä ulospäin, kuten sosiaalisessa mediassa, julkaisujen historiateemoissa sekä sisäisessä viestinnässä; eri kanavissa eri tavoin. Satama juhlistaa merkkivuotta niin yhteistyökumppaneiden kuin henkilökunnankin kanssa.

Ajassa

Toimitusjohtaja Erik Söderholm näkee pitkän historian nimenomaan vahvuutena. Pitkät perinteet tuovat arvokkuutta ja luotettavuutta, ja jopa velvoittavat toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla jatkossakin. Sataman tarkoitus on muuttunut paljon menneiden vuosikymmenien ja -satojen aikana, ja tulee varmasti muuttumaan jatkossakin. Aikaisemmin satamatoiminta oli stabiilimpaa, nykyisin globaalit kriisit ja esimerkiksi Natoon liittyminen on vaikuttanut toimintaan.

– Liikeidea elää ja olemme mukana monissa eri kehitysprojekteissa lisätäksemme matkustaja- ja rahtiliikenteen kannattavuutta. Teemme pitkäjänteistä kehitystyötä yhdessä muiden toimijoiden kanssa kansallisten ja kansainvälisten liikenneverkko- ja ympäristöhankkeiden, sekä turvallisuuden ja toimintojen kehittämishankkeiden kautta.

– Uskon vahvasti matkustajaliikenteen vetovoimaan jatkossakin. Laivayhtiöiden investoidessa ympäristöystävällisempään toimintaan matkustajaliikennekin kasvattanee volyymiaan. Tavarat myös liikkuvat tavalla tai toisella. Maailma ympärillämme ja satamatoiminnan scouppi, eli laajuus ja vaatimukset muuttuvat. Kaikkeen emme voi vaikuttaa, mutta saamme ja voimme olla mukana globaalissa muutoksessa, sillä ainoa varma asia on muutos. Ympäristöhankkeissa haluamme vahvasti olla mukana vaikuttamassa ja investoimassa. Olemmekin mukana Tukholman Satamien ja Viking Linen kanssa yhteistyössä vihreän merenkulkukäytävän kehittämiseksi Turun ja Tukholman välillä. Hankkeen tavoitteena on olla fossiilivapaa viimeistään vuonna 2035.

Turun Sataman 870-juhlavuosi näkyy niin viestinnässä kuin suurien purjelaivojen isännöinnissäkin

Kesällä 2024 Turku on yksi kuudesta Itämeren Tall Ships Races’n isäntäsatamasta, kun suuret purjelaivat saapuvat Aurajokeen torstaista sunnuntaihin 18. –21.7.2024.

– Tall Ships Races järjestetään sopivasti Turussa tänä vuonna ja se kruunaakin meidän juhlavuotemme. Operatiivinen osastomme on mukana mahdollistamassa tapahtuman fasiliteettejä. Tapahtuman tiimoilta järjestämme joitakin asiakastapahtumia yhteistyökumppaneillemme, kertoo markkinointi ja viestintäjohtaja Marjo Saviranta.

Alukset saapuvat Turkuun kilpapurjehdusosuudella Tallinnasta. Vuoden 2024 tapahtumassa Suomesta löytyy Turun lisäksi kaksi muutakin isäntäsatamaa, Maarianhamina ja Helsinki. Loput kolme isäntäsatamaa ovat Liettuan Klaipeda, Puolan Szczecin ja Viron Tallinna. Suurten purjelaivojen kilpailu järjestetään Itämerellä joka neljäs vuosi. Alukset vierailivat Turussa viimeksi vuonna 2017.

– Henkilökunnan kanssa lähdemme illallisristeilylle yhdessä yhtiön hallituksen ja Sataman eläkeläisten kanssa muistellen yhdessä menneitä tapahtumia vuosien varrelta. Kuntalaisten suuntaan juhlavuosi näkyy syyskuun puolivälissä järjestettävänä Avoin Satama -tapahtumana, joka on osa Turun Päivän ohjelmaa. Silloin on muun muassa mahdollista päästä tuttuun tapaan kiertoajelulle muutoin yleensä suljetulle satama-alueelle. Kokoamme juhlavuoden kunniaksi myös historiajulkaisun.

Teksti: Heli Kaijansalo
Kuva: Jouni Saaristo ja Turun museokeskus