Vapaavaraston aurinkopaneelit painavat pitkää päivää
Turun Vapaavarasto tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2029 mennessä. Ruissalon sillan kupeessa on keskitytty viime vuosina erityisesti varastohallien energiatehokkuuden parantamiseen.

Turun Vapaavaraston aurinkopaneelit tekevät pitkää päivää. Näin keväällä sähköä syntyy myöhäiseen iltaan asti, kesällä käyttöön otetaan myös yövuoro.
Turun Vapaavaraston toimitusjohtaja Stefan Lindström on hyvin tyytyväinen yrityksen aurinkopaneeli-investointiin.
– Paneelit tuottavat noin 15 prosenttia kaikesta sähkönkulutuksestamme. Suuresta paneeliseinästämme on tullut myös maamerkki, jonka kaikki Ruissalossa käyneet tietävät. Lisää paneeleja on katolla, hän myhäilee.
Lindström vinkkaa, että sähköautoilijoiden kannattaa pian kääntyä tutkimaan aurinkopaneeleja lähietäisyydeltä.
– Parkkipaikalle paneelien viereen asennetaan kesällä sähköautojen latauspiste. Auton voi jättää siihen latautumaan siksi ajaksi, kun itse ulkoilee Ruissalossa.

Energiatehokkaasti lämpöä ja valoa
Stefan Lindström ja laatupäällikkö Christoffer Dahla kertovat, että Turun Vapaavarasto on parantanut viime vuosina myös varastohalliensa energiatehokkuutta sekä panostanut puhtaampaan teknologiaan.
Vapaavarastolla on tällä hetkellä noin 14 000 neliötä lämmitettyä varastotilaa. Vajaa puolet niistä lämmitetään maalämmöllä, ja puolet öljyllä. Tontti ei ole kaukolämmön piirissä.
– Tutkimme parhaillaan mahdollisuuksia korvata öljylämmitystä vesi-ilmalämpöpumpuilla. Alueella on jo niin paljon maalämpökaivoja, että niitä ei oikein mahdu enää lisää, Lindström kertoo.
Vapaavarasto on modernisoinut myös hallien valaistusta.
– Ulkoalueet on leditetty, samoin kuin jo yli puolet hallien sisävalaistutuksesta. Ledeissä on myös älykkäät ohjausjärjestelmät, joten ne palavat vain tarpeen mukaan. Säästöt ovat olleet merkittävät, sillä led-valaisin kuluttaa vain kymmenen prosenttia siitä, mitä vastaava loisteputki, Dahla huomauttaa.

Turhat ajot pois
Turun Vapaavarasto on pystynyt tehostamaan toimintaansa ja säästämään energiaa myös tehokkaan varastonohjausjärjestelmänsä avulla.
– Trukkikuskit näkevät järjestelmän päätteiltä tarkkaan, missä tavarat ovat. Järjestelmä optimoi myös ajomatkat niin, että samalla suunnalla sijaitsevat tuotteet noudetaan kerralla.
Vapaavarasto on uusinut myös trukkikalustoaan: jo puolet käytettävistä trukeista on sähköisiä.
Lisäksi Turun Vapaavarastossa on tehostettu jätteiden lajittelua ja keruuta:
– Meillä on nykyään entistä enemmän keruuastioita eri lajikkeita varten. Henkilökunta on osallistunut jäteastioiden sijainnin ja lajittelutarrojen suunnitteluun. Lajitteluohjeiden on hyvä olla mahdollisimman selkeät ja konkreettiset, koska meillä työskentelee runsaasti henkilöitä ympäri maailmaa, Lindström miettii.

Työ jatkuu
Turku ja Turun Satama tähtäävät hiilineutraaliuteen vuoteen 2029 mennessä. Turun Vapaavarastolla on Sataman tytäryhtiönä sama tavoite.
– Olemme tehneet jo paljon, mutta työtä on tietenkin vielä jäljellä. Haluamme tehostaa jatkossa erityisesti mittaamista, minkä kautta voi löytyä vielä myös uusia tehostamis- ja säästökohteita. Mittaamme jo nyt sähkön ja polttoaineiden kulutusta sekä syntyviä jätemääriä. Jatkossa ryhdymme laskemaan tarkkaan myös syntyvät suorat ja epäsuorat hiilidioksidipäästöt, Stefan Lindström kertoo.
Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki
Vapaavarasto täyttää 60 vuotta
Turun Vapaavarasto aloitti virallisesti toimintansa 12.2.1965. Vuosijuhlia vietetään kesällä.
Yrityksen varastot koostuvat laajoista hallitiloista sekä kenttäalueesta, joita pystyy räätälöimään asiakkaiden tarpeiden mukaan.
Kenttäalueelle on varastoitu esimerkiksi maahantuotuja autoja. Jotkut laivateollisuuden yritykset ovat ulkoistaneet Turun Vapaavarastolle kaikki varastointi- ja logistiikkapalvelunsa. Suurten yritysten lisäksi Vapaavarasto pystyy palvelemaan joustavasti myös pienempiä toimijoita.
Turun Vapaavaraston varastonhallintajärjestelmät ovat uusinta teknologiaa. Tietoliikenne on täysin reaaliaikaista ja digitaalista.