Turun Satamalla kaksijakoinen vuosi

Vuosi 2024 oli yleisen taloustilanteen osalta edelleen matalapaineinen. Maailmantalous kääntyi lievään nousuun, mutta Suomessa taloudellinen kehitys jäi edelleen vaisuksi. Määrätietoisen ja vuosia jatkuneen toiminnan kehittämisen tuloksena Turun Satama Oy:n talous kehittyi kuitenkin myönteisesti.

Vuosikertomus

Haasteellisista ajoista huolimatta satamayhtiön liikevaihto vuonna 2024 oli 23,2 miljoonaa euroa ja liikevoittoa kertyi 6,0 miljoonaa euroa. Liikevaihdon kasvu oli 3,67 % ja liikevoitto kasvoi 20,0 % edellisvuoteen verrattuna, mikä nosti liikevoiton määrän koko osakeyhtiön ajan korkeimmaksi. Hyvästä tuloksesta huolimatta liikennemäärät erityisesti matkustajaliikenteessä jäivät odotettua pienemmiksi.

Yleinen talouskehitys heijastui operatiiviseen toimintaan

Turun sataman liikenne muodostuu rahti- ja matkustajaliikenteestä. Vuonna 2024 rahtiliikenne ylsi edellisen vuoden tasolle rahdin kokonaismäärän noustua noin 1,7 miljoonaan tonniin. Tästä tuonnin osuus oli hiukan yli puolet, kun tuontiliikenne kasvoi runsaat 11 prosenttia ja vientiliikenne supistui runsaat kuusi prosenttia. Kokonaisuudessaan rahtiliikenteen määrä oli positiivinen, kun samaan aikaan koko Suomen satamien kautta kulkeneet rahtivolyymit laskivat.

Yleinen taloudellinen tilanne heijastui voimakkaammin Turun sataman matkustajaliikenteeseen. Kuluttajien luottamus sekä oman että Suomen talouden kehitykseen on jatkunut jo pitkään vaisuna. Taloudellinen epävarmuus näkyy kulutusvalinnoissa, joissa keskitytään etupäässä välttämättömiin hankintoihin. Pääosin tämän takia Turun sataman kautta kulki vuonna 2024 vain runsaat 2,2 miljoonaa matkustajaa, mikä on noin 10 prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Jonkin verran vaikutusta oli myös Naantalin sataman panostuksilla matkustajaliikenteeseen, kun toinenkin Naantalin linjan uusista aluksista aloitti liikennöinnin alkuvuonna 2024.

Ruotsin linjaliikenteen alusten lisäksi Turkuun matkustajia toivat kansainväliset risteilyalukset. Vuonna 2024 aluskäyntejä oli seitsemän, mikä oli selkeästi enemmän kuin hiljaisena välivuonna 2023. Maailmantilanteeseen nähden tulos oli hyvä, ja kun alusten matkustajamäärätkin kohosivat selkeästi viime vuoden lukemista, voidaan kesän risteilykauteen olla tyytyväisiä.

Suomalaisten risteilysatamien Cruise Finland -yhteistyö käynnistyi hyvin ja palaute varustamojen ja retkijärjestäjien suunnalta oli hyvä.

Varastoliiketoiminnassa jatkui hyvä vire. Sataman omien varastotilojen käyttöaste oli koko vuoden ajan korkea, mutta tytäryhtiö Turun Vapaavarasto Oy:lle vuosi oli haastava. Ennätyshyvän edellisvuoden jälkeiseen tuloslaskuun vaikutti eniten Meyer Turun telakan Icon 2 -projektin viivästyminen ja käynnistyminen vasta vuoden 2024 lopulla. Investoinnit varastopalveluihin jatkuivat kuitenkin kahden uuden hallin rakentamisella.

Uuden matkustajaterminaalin rakentaminen käyntiin

Hyvä tulos vahvistaa Turun Satama Oy:n valmiutta vastata Ferry Terminal Turku -hankkeen eteenpäin viemiseen ja valmistumiseen liittyviin taloudellisiin velvoitteisiin. Matkustajasataman uuden yhteisterminaalin ja uuden pistolaiturin rakennustyöt ovat jo käynnistyneet ja seuraavina ovat vuorossa matkustajasataman rahtikentän sekä nykyisin Tallink Siljan käytössä olevan laiturin uusiminen. Tavoitteena on, että uusi pistolaituri valmistuu kesällä 2026 ja terminaali vuosien 2026–2027 vaihteessa.

Kokonaisuudessaan Ferry Terminal Turku -hanke on valmis vuoden 2027 loppuun mennessä.

Vihreä merikäytävä Turusta Tukholmaan etenee

Helmikuussa 2024 Turun Satama, Tukholman Satamat ja Viking Line allekirjoittivat sopimuksen vihreän, fossiilivapaan merikäytävän rakentamisesta Turun ja Tukholman välille. Kuluneen vuoden aikana projektille on rakennettu vahva perusta ja samaan aikaan eri toimijat ovat edenneet myös käytännön ratkaisujen kehittämisessä. Ilmastotyöllä on keskeinen rooli myös Turun Sataman omassa toiminnassa. Olemme sitoutuneet Turun kaupungin ilmasto-ohjelmaan, jossa sitoudumme tavoittelemaan hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä.

Uusi strategia ohjaa kohti tulevia vuosia

Suomen talouden elpymisen ennustetaan alkavan vuoden 2025 aikana. Kansainvälinen tilanne luo kuitenkin epävarmuustekijöitä erityisesti ulkomaankaupalle, mikäli erilaiset skenaariot esimerkiksi uusien tullimaksujen käyttöönottoon toteutuvat.

Turun Satama vastaa toimintaympäristön muutoksiin ja uusiin sataman toimintaan kohdistuviin vaateisiin vuoden 2024 aikana uudistetulla strategialla vuosiksi 2025–2030. Strategian tavoitteena on lisätä toiminnan kaupallisuutta, selkeyttää toimintakulttuuria ja tuoda kestävä kehitys osaksi liiketoimintaa. Lisäksi korostuvat huoltovarmuuden sekä turvallisuuden vaatimuksiin vastaaminen. Strategia-asiakirjaa tarkastellaan vuosittain ja sitä päivitetään vastaamaan toimintaympäristön muutoksia.

Turun Sataman näkymät vuodelle 2025 ovat pääosin positiivisia.

Vuosi on alkanut myönteisesti sekä matkustaja- että rahtiliikenteessä, joista jälkimmäiseen on tulossa merkittävää lisäkapasiteettia Mann Linesin uuden aluksen aloittaessa liikennöinnin keväällä 2025. Matkustajaliikenteen osalta korkojen lasku ja hintojen nousun hidastuminen antavat mahdollisuuden edellistä vuotta parempaan tulokseen.

Satama hakee myös edelleen aktiivisesti uusia avauksia niin laivaliikenteeseen kuin logistiikkatoimintaan, joiden tarpeisiin satamalla on valmius reagoida nopeasti. Tavoitteemme on toimia joustavana ja aktiivisena fasilitaattorina, joka tarjoaa erinomaiset palvelut ja tilat merelliselle liiketoiminnalle nyt ja tulevaisuudessa. Vuoden 2024 lopulla toteutettu asiakastutkimus kertoo meidän tässä myös onnistuneen. Joustavuuttamme ja aktiivisuuttamme kiitetään ja peräti 94 % asiakkaista antaa toiminnallemme myönteisen arvosanan.

Suuri kiitos hyvistä tuloksista kuuluu Turun Sataman koko henkilöstölle, hallinnolle ja kaikille yhteistyökumppaneillemme ja sidosryhmien edustajille. Turun Satama Oy:n puolesta toivotan teille kaikille oikein hyvää ja menestyksellistä vuotta 2025.

Erik Söderholm
Turun Satama Oy:n toimitusjohtaja

Lue koko vuosikertomus 2024 (pdf).

Kuvat: Jarmo Piironen, Markku Koivumäki