Varastopalvelujen kysyntä jatkoi kasvuaan

Liikenne ja logistiikka

Turun sataman tavaraliikennettä tukevat monipuoliset ja runsaat varastopalvelut, joita sataman lisäksi tarjoavat myös maan johtaviin kuuluvat logistiikkatoimijat. Erilaisia tilaratkaisuja on tarjolla sekä lyhyt- että pitkäaikaiseen varastointiin niin sisätiloissa kuin kenttäalueilla. Lukuisat vaihtoehdot takaavat luotettavat, turvalliset ja yksilöllisten vaatimusten mukaiset varastointimahdollisuudet kaikenlaisille tuotteille.

Sataman omien varastotilojen kapasiteetti on ollut koko vuoden ajan täydessä käytössä. Hyvässä käyttöasteessa näkyvät muun muassa koronapandemian kokemukset, kun esimerkiksi teollisuusyritykset haluavat varmistaa tuotannolleen kriittisten komponenttien saatavuuden myös nopeasti muuttuvissa tilanteissa. Vahvan ja yhä kasvavan kysynnän johdosta satamaan on rakennettu viime vuosina runsaasti uusia varastotiloja ja rakentaminen jatkuu myös vuonna 2024. Pansion logistiikka-alueelle on tulossa uusi 7000 neliömetrin Best-halli, jonka valmistuttua Pansiossa on hallitilaa yhteensä jo noin 32 500 neliömetriä.

Turun Vapaavarastolla taas ennätysvuosi

Turun Sataman tytäryhtiö Turun Vapaavarasto ylsi jälleen ennätystulokseen vuonna 2023, kun yhtiön liikevaihto kasvoi noin 25 prosenttia jo kolmatta vuotta peräkkäin. Vuosi alkoi kuitenkin synkissä näkymissä, kun yksi yrityksen pitkäaikaisista asiakkaista purki varastointisopimuksen yrityskaupan seurauksena. Menetys korvautui kuitenkin nopeasti, kun Turun Vapaavarasto sai hoidettavakseen Meyer Turun telakan Icon-projektin koko logistiikan. Maailman suurimman risteilyaluksen rakentamiseen liittyen Royal Caribbean -varustamolle vuokrattiin myös kaikki tyhjät toimistotilat, joissa työskenteli projektin aikana noin kaksikymmentä henkilöä eri puolilta maailmaa. Uutta jättiristeilijäprojektia odotetaan alkavaksi kesällä ja yhteistyölle jatkoa aina vuoteen 2026 saakka.

Vaikka varastointi muodostaa Turun Vapaavaraston liiketoiminnan kivijalan, kasvua haetaan uusista lisärvopalveluista. Yhtiön kattava ja monipuolinen tarjonta hyödyntää yhä enemmän digitaalisia järjestelmiä, jotka tarjoavat esimerkiksi verkkokaupoille tehokkaasti toimivat logistiset kokonaisratkaisut.

Vuoden 2023 aikana Turun Vapaavaraston tilat kasvoivat neljällä Best-hallilla, jotka toivat lisää varastokapasiteettia yhteensä 11 000 neliömetriä. Parhaillaan yhtiöllä on rakennuslupahakemukset sisällä kahdelle uudelle Best-hallille, joiden molempien kapasiteetti on jo myyty täyteen. Ensimmäisen on tarkoitus valmistua toukokuussa 2024 ja toisen juhannuksen tienoilla. Suunnitteilla on myös uusi 5000:n neliömetrin suuruinen lämmin halli, jota päästään rakentamaan ehkä jo syksyllä 2024. Lisärakentamisella vastataan kasvavaan kysyntään, kun asiakkaat varautuvat kasvattamaan varastojaan Ukrainan sodan ja aiempaa pitempien laivareittien kasvattamien toimitusaikojen takia.

Lue koko vuosikertomus 2023 (pdf).

Teksti: Kari Ahonen
Kuva: Jarmo Piironen