Matkustajaliikenne ylitti tavoitteensa

Liikenne ja logistiikka

Turun sataman matkustajaliikenne ylitti vuonna 2023 tavoitteensa, kun sataman kautta kulki noin 2,4 miljoonaa matkustajaa. Viking Linen matkustajamäärä Turun linjalla kasvoi ja myös Tallink Siljan matkustajaluvut olivat loppuvuodesta kohtuullisen hyvät. Sen ansiosta matkustajamäärän lasku jäi edellisvuodesta vain kahdeksaan prosenttiin, huolimatta yhden aluksen verran vähentyneestä kapasiteetista.

Matkustajaliikenne, miljoonaa henkilöä

Saavutetulla matkustajamäärällä Turun satama säilytti edelleen asemansa Suomen ja Ruotsin välisen liikenteen johtavana sekä maan toiseksi suurimpana matkustajasatamana. Sataman suosio matkustajien keskuudessa perustuu laivareitin ainutlaatuisiin saaristomaisemiin, Itämeren uusimpiin ja viihtyisimpiin aluksiin sekä mahdollisuuteen valita itselle sopivin lähtöaika joko aamulla tai illalla. Nopea yhteys mahdollistaa täysipainoisen risteilyloman joko vuorokauden pituisena tai virkistävän meripäivän piknik-risteilystä nauttien. Risteilymatkustajien lisäksi reitti palvelee erinomaisesti myös automatkailijoita ja vaikkapa junalla Tukholmasta eteenpäin suunnistavia.

Suomen ja Ruotsin välisen laivaliikenteen kilpailutilanne muuttui vuoden 2023 lopulla, kun Naantalin ja Kapellskärin välisellä reitillä aloitti yksi uusi alus syyskuussa ja toinen helmikuussa vuoden 2024. Kyseiset alukset on kuitenkin suunniteltu ensisijaisesti tavarakuljetusten ehdoilla, joten niiden matkustajakohderyhmät ovat selkeästi erilaisia kuin Turun sataman reitillä. Erilaisten lähtökohtien ansiosta uudet avaukset eivät vaikuttaneet näkyvästi Turun sataman matkustajaliikenteeseen eikä niiden odoteta vaikuttavan jatkossakaan.

Lue koko vuosikertomus 2023 (pdf).

Teksti: Kari Ahonen
Kuva: Jarmo Piironen