Otkantti on täällä taas

Satamaan on valmistumassa uusi asemakaava ja paikkoja, jotka tarvitsevat nimen. Hyvä nimi löytyy usein alueen omasta historiasta.

Ajassa

1800-luvun puolivälissä Ruissaloon tehtiin silta ja sen käyttäjiltä ryhdyttiin perimään tiemaksuja. Siltavahtien tukikohdaksi rakennettiin nykyisen Siljan terminaalin kohdalle kahdeksankulmainen tupa eli Otkantti (Åttkanten).

Turun nimistötoimikunnan puheenjohtaja, paikallishistorioitsija Lauri Palmunen kertoo, että siltavahtien myötä koko niemenkärki opittiin tuntemaan Otkanttina. Sana ei ole ehkä koskaan kokonaan unohtunut, mutta nyt se on taas vahvistamassa asemiaan.

– Nimistötoimikunta esittää, että satamaan tuleva aukio on nimeltään Otkantti.

Ei radikaaleja muutoksia

Turun satamaan on tulossa uusi matkustajaliikenteen yhteisterminaali ja merkittäviä uudistuksia laiturirakenteisiin, kenttäalueisiin ja liikennejärjestelyihin. Asemakaava muuttuu ja samalla on siis tarvetta myös joillekin uusille nimille.

Palmunen kertoo, että mitään radikaaleja muutoksia ei ole tiedossa ja asemakaavakin elää vielä.

– Tuontikatu saa todennäköisesti vierelleen Vientikadun ja alueella kulkeva pitkä kevyen liikenteen väylä nimetään Ruissalon raitiksi. Ja sitten on tietenkin tämä Otkantti.

Nimistötoimikunta on käynyt tutustumassa kohteeseen myös paikan päällä ja keskustellut nimistä satamalaisten kanssa.

Nimi löytyy usein läheltä

Tapaus Otkantti kuvaa hyvin periaatteita, joilla 10-henkinen nimistötoimikunta nimeää kohteita muuallakin kaupungissa.

– Hyvä nimi liittyy usein jollakin tavalla paikan historiaan ja siinä on jotain entuudestaan tuttua. Jollakin alueella voi olla myös oma teemansa, niin että katuja nimetään vaikkapa lintujen tai kasvien mukaan.

Tärkeä periaate on, että kaupungissa ei saa olla samannimisiä paikkoja. Kohteita ei myöskään nimetä elävien eikä edes vastikään kuolleiden henkilöiden mukaan.

Nimiä pitää fundeerata

Turun satamaan tuleva uusi yhteisterminaali on työnimeltään Origami. Se ei ehkä jää rakennuksen viimeiseksi nimeksi.

– Terminaalille antaa kuitenkin nimen Turun Satama, ei nimistötoimikunta.

Julkisuudessa on mietitty viime aikoina sitä, mikä paikka Turussa nimettäisiin Mauno Koiviston mukaan. Esillä on ollut myös satama, missä presidentti työskenteli nuoruusvuosinaan. Koiviston nimeä on väläytelty myös terminaalin yhteydessä.

– Sataman ja Koiviston välillä on tietenkin luonteva yhteys, mutta toisaalta ex-presidenttiin liittyy myös moni muu paikka Turussa, Palmunen huomauttaa.

Manu itse varmaan sanoisi, että asiaa pitää vähän fundeerata.

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Ilari Välimäki