Varastointipalveluissa korkea käyttöaste

Turun satama palvelee luotettavasti ja kustannustehokkaasti kaikkia tavaraliikenteen toimijoita. Sataman laivaliikenteelle tuottamia palveluja täydentävät nykyaikaiset varastointi- ja terminaalipalvelut, jotka vastaavat sekä pitkäaikaisen varastoinnin että nopearytmisen jakelutoiminnan tarpeisiin.

Liikenne ja logistiikka

Turun sataman merkitys Suomen huoltovarmuudelle ja ulkomaankaupalle korostui pandemiakriisin aikana. Poikkeusaika näkyi myös sataman varasto- ja kenttäalueiden korkeana käyttöasteena, kun erityisesti välivarastoinnille oli tavallista enemmän tarvetta. Turun Sataman liiketoiminta-alueista varastointitoiminta kasvoi pandemian aikana. Sataman suuri varastointikapasiteetti on kuitenkin turvannut osaltaan tavarankuljetusten toimivuuden. Satamayhtiöllä on yli 800 000 m² kenttätiloja satamalaitureiden läheisyydessä ja noin 100 000 m² sisävarastotilaa satamassa sekä siihen liitetyllä logistiikka-alueella.

Aivan sataman naapurista löytyvät lisäksi Turun Satama Oy:n tytäryhtiön Turun Vapaavarasto Oy:n modernit tilat ja monipuoliset tavarankäsittelyn palvelut. Aidattu ja ympärivuorokautisesti vartioitu kenttäalue sopii erinomaisesti esimerkiksi ajoneuvojen ja teollisuusmateriaalien varastointiin. Autojen ja maatalouskoneiden maahantuojille tarjolla on lisäksi kattavat PDI-toiminnat. Hallitilaa löytyy kaikille tuotteille elintarvikkeista elektroniikkaan, sekä jäähdytettynä, lämmitettynä että lämmittämättömänä. Lisäksi Turun Vapaavarasto tarjoaa mahdollisuuden tullivapaaseen varastointiin sekä valmisteverottomaan alkoholivarastointiin. Yhtiön tulevaisuuden investoinnit parantavat Turun Vapaavaraston mahdollisuuksia tarjota palveluita uusille asiakkaille.

Turun Vapaavarastolle vuosi 2020 oli hyvä, vaikka markkinoita häiritsivätkin koronapandemiasta johtuneet komponenttien saatavuusongelmat sekä tehtaiden sulkeminen maailmalla. Liiketoiminta kehittyi koko vuoden aikana, varsinkin varastointi ja logistiikkapalveluissa. Liikevaihtoa kertyi 2,9 miljoonaa euroa, jossa kasvua oli noin 10,7 prosenttia.

Lue koko vuosikertomus 2020 (pdf).

Teksti: Kari Ahonen
Kuva: Jarmo Piironen