Valoisat näkymät tulevaisuuteen

Uuteen vuoteen satamassa lähdettiin liikkeelle toiveikkaina, vaikka pandemian ote niin Suomessa kuin erityisesti muualla Euroopassa on vuoden 2021 alkupuolella vielä vahva. Rokotusten käynnistyminen tuo kuitenkin valoa tulevaisuuteen ja uskoa myös matkustajaliikenteen käynnistymiseen ja vilkastumiseen.

Puheenvuoro

Vuoden 2021 aikana matkailuun kertynyt patoutunut kysyntä alkaa rokotusten edistyessä purkautua, mikä heijastuu ensimmäisenä laivamatkoihin. Selkeää käännekohtaa odotetaan jo tulevalle kesälle niin yksityis- kuin ryhmämatkailijoiden lähtiessä jälleen merelle niin viihtymään kuin vaikkapa kokousta pitämään. Todellisen kasvupiikin Turun ja Tukholman väliseen liikenteeseen tuo uusi Viking Glory, joka aloittaa liikennöinnin vuoden 2022 alussa. Pitemmälle tulevaisuuteen katsottaessa Turun satamaa vahvistaa myös maata pitkin matkustamista suosiva trendi, koska Turun laivat mahdollistavat sujuvan siirtymän Tukholmasta Eurooppaan suunnitelluille nopeille junayhteyksille.

Myös rahtiliikenteen osalta odotukset ovat myönteiset. Vuoden 2020 aikana Turun satama on osoittanut toimivuutensa myös suurelle joukolle uusia asiakkaita. Lyhin ja nopein reitti Skandinaviaan sekä rahtiliikenteen ajoaikamääräyksiin sopivat aikataulut ovat heidän ja kaikkien asiakkaittemme hyödynnettävissä poikkeusaikojen mentyäkin. Yksikkökuljetusten lisäksi kasvuodotuksia on myös projektikuljetuksissa, joihin Turun satamalla on tarjota sekä kapasiteettia että vahva palvelutaso.

Sataman tulevaisuudelle merkittävä uudistus on etäluotsaukseen siirtyminen. Etäluotsauksen lähtökohtana on luotsauspalvelujen tehokkuuden ja joustavuuden lisääminen sekä luotsauskustannusten lasku, millä on iso merkitys pitkien luotsausmatkojen Turulle. Rahtiliikenteen lisäksi tästä hyötyvät myös risteilyvarustamot.

Lue koko vuosikertomus 2020 (pdf).

Teksti: Kari Ahonen
Kuva: Jarmo Piironen