Toimintatavat räätälöidään asiakkaan mukaan

– Laatupäällikkönä teen vähän kaikkea, Christoffer Dahla nauraa. Turun Vapaavarasto Oy:n laatupäällikkö on yhtä lailla toimitusjohtaja Stefan Lindstömin oikea käsi messuilla, mutta tarttuu tarvittaessa töihin myös varastolla.

Laatupäällikkö Christoffer Dahla Turun Vapaavarasto Oy:stä pitää työstään, joka haastaa kehittämään uusia ratkaisuja ja tarjoaa mahdollisuuksia myös tavata uusia ihmisiä. – Alueellemme pääsee vain konttorin tai lähettämön kautta, jos haluaa tuoda tai hakea tavaraa. Tullivarasto vaatii tarkkaa dokumentointia, jotta tuotteita pystytään seuraamaan, Christoffer Dahla kertoo.
Alan ammattilainen

Turun Vapaavarasto Oy levittäytyy 28 hehtaarin alueelle Turun satama-alueella aivan Ruissalon sillan kupeessa.
– Konsepti on sellainen, että tänne voi tuoda mitä vain. Tämä ei ole pelkkää hallivarastotilaa, vaan on myös kenttää. Täällä asiakas pystyy säilyttämään tullaamattomia tuotteita. Alueella hoidetaan esimerkiksi uusien maahantuotujen autojen varastointia ja varustelua, laatupäällikkö Christoffer Dahla kertoo.

Dahlalla on pöydällään kännykkää hieman suurempi laite. Se on nyt viivakoodinlukijoineen lähes ydintyökalu sähköisessä varastonhallinnassa.
– Tänään on ollut vähän erikoisempi päivä, kun otamme käyttöön uutta varastojärjestelmää, jota olen ollut kehittämässä. Opetan uutta järjestelmää työntekijöille, ja yritän olla heille mahdollisimman paljon avuksi. Tämä on pääprioriteetti kuukaudeksi eteenpäin.

Aiemmin Dahla työskenteli Weber Saint-Gobain yhtiön tehtaalla Paraisilla. Siellä hän teki töitä tuotantolinjalla, työsuojeluvaltuutettuna ja linjavastaavana. Tästä työkokemuksesta on ollut nyt paljon hyötyä nykyisissä tehtävissä. Turun Vapaavarasto Oy:n palvelukseen hänet houkutteli kolme vuotta sitten toimitusjohtaja Stefan Lindström.
– Aloitin täällä varastotyössä ja sitten laatupäällikkönä. Kokemuksen ja kantapään kautta opitaan asioita, hän kertoo.

Turun Vapaavarasto Oy:llä on 16 työntekijää. Suhteellisen tuoreena työntekijänä Dahla itse on pistänyt merkille, että työurat ovat yrityksessä todella pitkiä.
– Se tarkoittaa, että tämä on viihtyisä työpaikka, jossa huolehditaan työntekijöistä hyvin.

Työssä parasta sen vaihtelevuus

– Päivät ovat erilaisia, välillä täytyy pohtia, millä tavalla asiat tehdään. Aina ei löydy valmista ratkaisua, että tehdään vain käsikirjan mukaan.

Dahlalle plussaa on myös se, että työssä tapaa paljon ihmisiä. Varastolla käy sekä kuljettajia että yritysasiakkaita. Dahlan ja työnjohtaja Reima Rantasen yhteistyöllä katsotaan, mihin tuotteet sijoitetaan ja millaista tilaa asiakkaille on myyty. Myös työntekijät pyritään pitämään hyvin informoituina.
– Kaikki riippuu siitä, millaista ja kuinka paljon tilaa tarvitaan. Kaikki asiakkaamme toimivat hiukan eri tavalla. Toimintatavat räätälöidään asiakkaan mukaan.

Työt sujuvat yhteistyössä titteleistä riippumatta, laatupäällikkö Christoffer Dahla ja toimistotyöntekijä Kirsti Kärhä, joka on pinontavaunun puikoissa.

Vapaavarasto voi toimia yritysten vienti tai maahantuontivarastona, mutta yhtä lailla kotimaisen yrityksen puskuritilana.
– Kun kysyntää on paljon, varastossa pitää olla tavaraa, jolla voidaan heti reagoida pyyntöihin.

Laadunvalvonnan osana Dahla kehittää raportointia asiakkaalle. Asiakaskohtaisesti on erilaisia toiveita siitä, millaisia varastoraportteja halutaan ja miten nopeasti. Hänen pöydälleen päätyvät myös ne tilanteet, jos tuote on saanut vaurioita tai sattuu keräilyvirheitä. Hän ottaa kantaa paitsi korvauksiin myös kehittää toimintatapoja, etteivät virheet toistu.

Messut tarjoavat uusia ideoita työhön

Antoisana osana työtään Dahla pitää osallistumisia messuille ja muihin tapahtumiin yhdessä toimitusjohtajan kanssa.
–  Saa nähdä erilaisia ratkaisuja, mitä muilla yrityksillä on, saa perspektiiviä. On avannut silmiä, miten pystyy tiettyjä asioita hoitamaan.

Dahlan mielestä on myös tärkeää päästä asiakkaiden kanssa suoraan kontaktiin.
– Verkostoituminen on sitä, että tapaa ihmisiä kasvotusten.

Teksti ja kuvat: Sini Silvàn

Turun Vapaavarasto Oy

  • Pinta-ala 28 hehtaaria
  • Perustettu 1964
  • Osa Turun Satama Oy:n konsernia
  • Varastotilaa yrityksille
  • Tiloja niin ulkona kuin sisällä
  • Vaihtoehtona jäähdytetyt, lämmitetyt tai lämmittämättömät tilat
  • Lattia- tai hyllysäilytystilaa
  • Myös alkoholivarastointia
  • Käytössä sähköinen varastonhallintajärjestelmä