Ruuhkattomasti Pansioon – myös ratakiskoilla

Pansion satama on monien mahdollisuuksien ja suurten etujen logistiikkakeskittymä, joka palvelee sekä suomalaista vientiteollisuutta että ulkomaantuontia. Sataman ehdottomia valtteja tavaraliikenteen kauttakulkupaikkana ovat ruuhkattomat maantieyhteydet laajoine rekkaparkkeineen sekä mahdollisuus rautatiekuljetusten hyödyntämiseen.

Liikenne ja logistiikka
Täysi raidevalmius pääradalta satamaan asti

Entisenä junalauttasatamana Pansion satama tarjoaa täydet raidevalmiudet sekä yhteyden pääradan liikenteeseen. Radan akselipainot mahdollistavat raskaimpienkin projektikuljetusten tuonnin satamaan kiskoja pitkin.

– Suomen liikenteen runkoverkkoon sisältyvä ratayhteys Toijalan ja Turun välillä palvelee erinomaisesti muun muassa kotimaan metsä- ja terästeollisuuden vientikuljetuksia. Satamassa on kolme noin neljäsataa metriä pitkää raidetta, joille mahtuu kerralla pitkäkin vaunuletka. Sen ansiosta Pansion satamalla on valmius vastata raideliikenteen kysynnän kasvuun, kun tavaraliikenteessä tapahtuu eurooppalaiseen tapaan siirtymää yhdistettyihin kuljetuksiin, vakuuttaa Turun Satama Oy:n myyntijohtaja Jaakko Nirhamo.

Ruuhkattomat yhteydet kotimaan rekkaliikenteelle

Ratayhteyden lisäksi Pansion sataman sijainti on erinomainen myös maantiekuljetuksia ajatellen. Satamaan saapuminen ja sieltä lähteminen on helppoa, koska sataman liikennejärjestelyt ovat selkeitä ja maantieyhteydet hyväkuntoisia.

– Pansiosta kuljetukset saadaan nopeasti tien päälle eikä aikaa kulu satamassa odotteluun tai liikenneruuhkissa seisomiseen. Satamaan johtavalta Pansiontieltä on nelikaistaisen Suikkilantien kautta selkeä yhteys Suomen runkotieverkon tärkeimmille kuljetusreiteille. Länsirannikon teollisuuspaikkakunnille vievän 8-tien lisäksi raskas liikenne ohjautuu sujuvasti Turun kehätien kautta pääkaupunkiseudulle ja edelleen itärajalle jatkuvalle E18-moottoritielle sekä sisämaan keskuksiin johtaville valtateille 9 ja 10, Jaakko Nirhamo muistuttaa.

Rekkaparkki palvelee kuljettajia ja kuljetusyrityksiä

Turun Sataman rekkaparkki tarjoaa raskaan liikenteen kuljettajille EU-direktiivin mukaisen, turvallisen taukopaikan sekä mahdollisuuden lepoon ja virkistykseen ajotuntien välissä.

– Alueelta voidaan vuokrata paikkoja myös kuljetusyritysten käyttöön ja rekkaparkkien määrää voidaan lisätä tarpeen mukaan. Pansiontien ja Suikkilantien risteyksessä sijaitseva rekkaparkki on helposti saavutettavissa ja palvelee ympäri vuoden. Alueella on saniteettitilat sekä erityisesti raskaan liikenteen tarpeisiin suunniteltu kylmäasema, jota täydentää satamassa sijaitseva liikennekaasun tankkauspiste, Jaakko Nirhamo kertoo.

Rekkaparkin palveluja täydentää vieressä sijaitseva merimieskirkko, jonka tiloista löytyvät sauna ja pyykinpesumahdollisuus sekä ajanvietettä, satelliitti-TV ja internet-yhteys. Arkisin tarjolla on myös mahdollisuus lounasruokailuun.

Myös laivaliikenteen palveluvarustus kunnossa

Pansion satamassa on valmiina myös kaikki ro-ro-laivaliikenteen tarvitsema infra, mikä mahdollistaa sataman käyttöön oton muutaman tunnin varoitusajalla.

– Alueella on muun muassa kaksi 5 000 neliömetrin suuruista Best-hallia, jotka ovat vapautettavissa nopeasti laivaliikenteen käyttöön. Pitkillä sopimuksilla Turun Satama Oy on valmis myös uusinvestointeihin asiakkaan tarpeiden mukaan, myyntijohtaja Jaakko Nirhamo lupaa.

Teksti: Kari Ahonen
Kuvat: Markku Koivumäki