Satama tutuksi neljässä vuosikymmenessä

Kiinteistövalvoja Pertti Ojala on työskennellyt Turun Sataman palveluksessa jo vuodesta 1976 alkaen. Yli neljän vuosikymmenen mittaisen työuran aikana ovat sataman lisäksi tulleet tutuksi lukuisat vaihtelevat työtehtävät. Tällä hetkellä Pertti hoitaa päätyökseen Sataman pienten varastotilojen vuokrausta.

Vapaa-aikanaan Pertti Ojala rentoutuu keilaillen sekä moottoripyöräillen museokatsastetulla BMW:llään.
Alan ammattilainen

– Vuokrattavat tilat sijaitsevat Pansiossa, jossa Oy Laivateollisuus Ab:n entiset toimitilat on otettu uusiokäyttöön pienvarastoina. Omiin tehtäviini kuuluvat muun muassa tilojen näytöt vuokrauksesta kiinnostuneille, mahdollisten muutostoivomusten välittäminen Sataman tekniselle osastolle sekä esisopimusten teko, Pertti Ojala kertoo.

Pienvarastoja kysytään moniin tarpeisiin
Sataman pysäköintimittarien ylläpidon lisäksi tehtäviin kuuluu sataman vesi- ja sähkömittarien luenta.

Laivateollisuuden tilat ovat pääosin 10–50 neliömetrin kokoisia ja vuokraajina on sekä yksityisiä ihmisiä että yrityksiä. Yksityiset käyttävät tiloja esimerkiksi muuttojen yhteydessä koti-irtaimiston välivarastointiin sekä sesonkitavaroiden, kuten autonrenkaiden ja veneilyvarusteiden säilytystilana. Pienyritykset puolestaan täydentävät niiden avulla omaa varastokapasiteettiaan. Useimmille riittää tavaroiden saaminen lukittuun tilaan, mutta joskus esitetään myös erilaisia lisätoivomuksia.

– Kyselyjä tiloista tulee päivittäin ja tilojen käyttöaste on korkea. Yhden lähtiessä on uusi vuokralainen tulossa tilalle melkein heti. Ilmeisesti puskaradio toimii hyvin, sillä Laivateollisuuden varastotiloja ei ole sen suuremmin mainostettu missään. Vuokra-ajat vaihtelevat muutaman kuukauden määräajoista useisiin vuosiin. Pisimmät vuokrasuhteet ovat kestäneet jopa yli kymmenen vuotta. Varastoinnin ohella asiakkaat ovat keksineet tiloille muutakin käyttöä. Harraste- ja työtiloiksi niitä ovat vuokranneet muun muassa pienoisrautateiden rakentajat sekä taiteilijat, joita työskentelee yläkerran valoisissa tiloissa nykyäänkin muutama.

Monipuolinen työ tekee työpäivistä mieleisiä

Varastotilojen vuokrauksen lisäksi Pertti Ojala ehtii työpäiviensä aikana tarttua moneen muuhunkin toimeen, kuten pakettiautokuljetuksiin sataman alueella. Sataman pysäköintimittarien tyhjennyksen lisäksi tehtäviin kuuluu myös sataman vesi- ja sähkömittarien luenta. Tehtäväkenttä ulottuu varsinaisen satama-alueen ulkopuolellekin, sillä luettavia sähkömittareita löytyy myös Aurajoen varrelta, Suomen Joutsenelta aina Martinsillalle asti.

– Monipuolinen työ on varmaan ykkösasia pitkän työsuhteen takana. On mukava liikkua päivittäin eri puolilla satama-aluetta, tavata asiakkaita ja välittää tietoa edelleen sataman muille toimijoille. Kyllästymisestä ei ole vieläkään ollut vaaraa, kun työssä tapaa paljon erilaisia ihmisiä ja päivätkään eivät ole aina samanlaisia, kiinteistövalvoja Pertti Ojala kehaisee.

Teksti Kari Ahonen
Kuvat Markku Koivumäki ja Marjo Ekman