Merituulen ja savimaan kestävää talotekniikkaa
Talotekniikan rakentajan haasteina satamissa ovat hyytävä merituuli, upottava savipohja ja tyylikäs arkkitehtuuri. Aren Vesa-Matti Sahonen kertoo, millä keinoin he aikovat tehdä yhteisterminaalista yhden Itämeren rannikon moderneimmista terminaaleista.

Turun linnan siluetti on jäänyt melkein kokonaan kaivurin urakoiman maakasan taakse. Skanskan työmaalla anturavalut olivat toukokuun puolivälissä jo lähes kokonaan valmiit ja pohjaviemärien asennus oli täydessä vauhdissa.
Kaivanteen reunalla Are Oy:n yksikönjohtaja Vesa-Matti Sahonen katseli työn jälkeä. Oransseissa viemäriputkissa kiinnikkeet oli laitettu paikoilleen tiheimmillään noin 30 senttimetrin välein.
– Ne ovat todella tiheässä. Erittäin tiheässä. Nämä putket eivät ainakaan painu! Sahonen sanoi.

Toisin kävi valitettavasti eräälle Turun rannalle rakennetun kerrostalon putkistolle, jonka kannakointi oli harvemmassa. Savi painui ja putkiston korjaamisessa oli iso työ.
– Meren läheisyydessä oleva savikerros on lisäksi melkein aina märkää. LVIA- ja sähkötöissä nämä olosuhteet on otettava huomioon, Sahonen toteaa.
Aressa on talotekniikan rakentamisesta mittava kokemus. Yritys on yksi Länsirannikon suurimpia ja vanhimpia. Liikemies Alfred Onninen asensi Turussa putkia jo vuonna 1913. Vaikka talotekniikka on kokenut reilussa sadassa vuodessa melkoisia muutoksia, Are on edelleen alalla ja Turussa. Yksi uusimmista työmaista avautui, kun yritys voitti Turun satamaterminaalin LVIASPR- ja sähköurakan kilpailutukset. Näin ollen Are vastaa koko rakennuksen talotekniikasta.
Terminaali kiinnostaa asentajaa
– Olemme todella tyytyväisiä ja ylpeitä päästessämme rakentamaan terminaalia. Se on arkkitehtuurisesti hieno sekä haluttu kohde ja iso projekti. Mielenkiintoamme lisäsi myös se, että Turun Satamassa on rakentamisen ammattilaisia tilaajina. Heidän kanssaan on hyvä työskennellä.
Vaikka Turun alueella rakentaminen ei ole ollut niin alavireistä kuin monella muulla paikkakunnalla Suomessa, Sahonen on iloinen FTT:n työllistävästä vaikutuksesta. Tekijöitä satamatyömaalle on löytynyt hyvin.
– Kohde kiinnostaa myös asentajia. Tämän luokan arkkitehdin suunnittelema rakennus edellyttää omanlaisia ratkaisuja sähkötöissä, kuten valaisimien piilottamista puuritilöiden sisään. Se innostaa asentajia enemmän kuin ihan perushallin teko, Sahonen uskoo.

Erikoisempia ratkaisuja
FTT:n sijainnin ja arkkitehtuurin vuoksi saatiin pohtia myös erikoisempia ratkaisuja.
– Terminaalin arkkitehtuurisesti näyttävin julkisivu on mantereelle päin. Talon tuloilma otetaan sen vuoksi meren puolelta, sillä tuloilmasäleikön tulee olla piilossa, Sahonen kertoo.
Kun mereltä käyvä voimakas tuuli paiskaa räntäsateen vaakasuoraan tuloilmasäleikköön, se voi jäätyä. Tehokas ilmanvaihto on kuitenkin turvattava kelillä kuin kelillä ja vieläpä hyvin tehokkaasti, sillä laivojen saapumisen ja lähdön aikoihin terminaaliin tulee lyhyessä ajassa suuria määriä ihmisiä.
– Rakennuksen raitisilman saanti on varmistettu sähkölämmitettävällä raitisilmasäleiköllä. Sellaista käytetään äärimmäisen harvoin missään.
Talotekniikan rakentamisen kiivain urakkatahti alkaa vuoden vaihteessa, kun terminaalin katto saadaan rakennustyömaan päälle.
Teksti ja kuvat: Sari Järvinen
Are Oy
- työllistää n. 3 391 henkilöä Suomessa ja Ruotsissa.
- tuottaa palveluja koko kiinteistön elinkaarelle kiinteistönhoidosta ja talotekniikasta lähtien aina energia- ja asiantuntijapalveluihin.
- Aren FTT:n urakan arvo on noin 4,1 miljoonaa euroa.
- liikevaihto oli 485 miljoonaa euroa vuonna 2024.