Turun uusi terminaali on muutakin kuin vain terminaali
Satamarakentajan vastuulla on matkustajaterminaalin lisäksi laaja kenttäalue infroineen ja IT-verkkoineen. On tunnettava laiva-, juna- ja ajoneuvoliikenteen tarpeet ja kyberturvallisuuslait. Turun Sataman omalla henkilökunnalla on poikkeuksellisen pitkä ja monipuolinen kokemus satamarakentamisesta.

Satamarakentamista ei opeteta kokonaisuutena missään koulussa, joten ala on perinteisesti opittu käytännössä tekemällä. Näin on myös Turun Satamassa, jonka toimiston kakkoskerroksesta löytyy Suomen mittakaavassa harvinaisen paljon ja monipuolisesti alan kokemusta.

Huhujen mukaan tekninen johtaja, DI Markku Alahäme, olisi ollut talossa jo markka-ajoista lähtien. On asiassa perääkin, sillä hän kertoo tulleensa töihin Turun Satamalle vuonna 1997. Pitkä kokemus on myös tekninen asiantuntija Jouni Hildénillä, joka on ollut Turun Sataman palveluksessa yli 20 vuotta. Hän on tehnyt kaikkea logistiikkakeskuksen rakentamisesta väylien ruoppaukseen.
– Ainoastaan asuntorakentamista en ole satamassa toistaiseksi hoitanut. Työ on vaihtelevaa ja ehkä siksi olenkin tykännyt siitä niin paljon. Satamarakentamisessa tulee väistämättä aina vastaan yllätyksiä, joihin pitää osata varautua. Meriveden nousut vuosina 2005 ja 2007, Viking Linen ponttoniin törmäys sekä Tapaninpäivän myrsky jäivät elävästi mieleen. Niihin piti reagoida nopeasti, jotta sataman toiminta jatkui. Kaikista selvittiin, jopa ennätyksellisen nopeasti, Hildén kertoo.
Ennen Satamalla oli omat kunnossapidosta vastaavat mestarit ja jopa putkiasentajat, mutta nykyään suurin osa palveluista hankitaan ulkopuolisilta yrityksiltä. Ostamista on jouduttu opettelemaan. Tämä kokemus on ollut eduksi, kun Turun Sataman tehtäväksi tuli Ferry Terminal Turun rakennuttaminen.
Monialaista toimintaa
– Moni luulee, että teemme vain terminaalia, mutta kyseessä on paljon muutakin. Asioiden on sujuttava muun muassa laivayhtiöiden toiminnan kannalta sujuvasti, Turun Sataman rakennuttajainsinööri Juuso Varjonen kertoo.
Terminaalin ympärillä oleva kenttä kätkee sisäänsä muun muassa vanhat sähkö- ja vesijohdot sekä hulevesijärjestelmän. Turun kaupungin kanssa tehdään yhteistyötä katurakentamisen suhteen ja töiden on sujuttava myös alueelle tulevan rautatien osalta.
Oma kokonaisuutensa ovat IT-järjestelmät, joita koordinoi ja hoitaa Turun Sataman IT-päällikkö Pauli Räinä. Satama on huoltovarmuuskohde ja sen on toimittava kyberturvallisuutta koskevan lainsäädännön mukaan.
– Aiemmin Siljalla ja Vikingillä oli omat autokaistat, mutta yhteiskäyttöterminaalissa niitä ei tehdä erikseen. Pyrimme automatisoimaan satamaliikenteen mahdollisimman pitkälle ja digitalisoimaan liikenteen ohjauksen, Räinä kertoo.
FTT-hankkeen myötä omistussuhteet muuttuivat. Tähän asti laivayhtiöt ovat omistaneet terminaalinsa, mutta yhteisterminaali on Turun Sataman omaisuutta.
– Se tuo vapauksia valita liikennöitsijät. Periaatteessa terminaalia voisi jatkossa käyttää päivisin myös joku kolmas toimija, jolla olisi ruotsinlaivoja vastaava ropax-alus tai miksei joku rorokin, Alahäme pohtii.

Säästöt syntyvät suunnittelupöydässä
Alun jälkeen FTT-hanke on edennyt aikataulussa ja suunnitelmien mukaan. Ainakin toistaiseksi on pysytty myös budjetissa.
– Turun Sataman kannalta suurimmat säästöt syntyvät suunnittelupöydissä. On tärkeää olla tässä vaiheessa mukana. Saimme kustannuksia pudotettua esimerkiksi laiturileveyttä kaventamalla, Hildén toteaa.
FTT-hanke osui rakentajan kannalta otolliseen aikaan, sillä rakentajilla oli ylipäätään vähän töitä. Se tarkoittaa yleensä useita ja edullisia urakkatarjouksia.
– Myös rakennusmateriaaleja on ollut hyvin saatavilla, mutta tilanne voi muuttua, kun Ukrainan sota päättyy. Sen jälkeen siellä tarvitaan tavaraa jälleenrakentamiseen, Hildén pohtii.
Turussa rakentaminen on sujunut rauhanomaisesti alusta lähtien. Hildén on ollut tyytyväinen urakoitsijaan.
– Rakennusprojekteissa on aina pelkona, että toimijat alkavat riidellä keskenään. Meillä on ollut täällä hyvä yhteishenki. Se helpottaa koko prosessia, tekninen asiantuntija sanoo.
Teksti ja kuvat: Sari Järvinen