Vastuullisuus liiketoiminnan ytimessä

Vastuullisuus on Turun Sataman liiketoiminnan ytimessä, kattaen sekä sosiaalisen, ekologisen että taloudellisen vastuun. Tavoitteemme on huomioida toimintamme vaikutukset ihmisiin, ympäristöön ja yhteiskuntaan niin päätöksenteossa kuin käytännön työssä.

Liikenne ja logistiikka

Noudatamme eri toiminnoissamme sertifioituja toiminnanohjausjärjestelmiä. Käytössämme ovat ISO 9001 -laadunhallintajärjestelmä, ISO 14001 -ympäristöjärjestelmä sekä ISO 45001 -työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmä. Laivaliikenteen ja satamatoimintojen turvaamiseksi noudatamme kansainvälistä ISPS-koodia.

Näkyvä ja toimiva osa yhteisöä

Turun Satama ja Turun kaupunki ovat kasvaneet ja kehittyneet rinta rinnan jo vuosisatojen ajan. Näin satamasta on tullut erottamaton osa Turkua ja turkulaisuutta, joissa korostuvat merellisyys ja kansainvälisyys. Kaukaisista ajoista alkaen Turun sataman vaikutus on yltänyt yhtä lailla kaupungin kuin maakunnan ja jopa valtakunnanrajojen yli. Tätä perinnettä haluamme edelleen pitää yllä ja siksi olemme aktiivisesti mukana tukemassa laajasti eri sidosryhmistä muodostuvan yhteisömme elämää ja toimintaa.

Mukana suurissa ja pienissä tapahtumissa

Vuonna 2024 Turun Satamalla oli merkittävä rooli, kun suurten purjealusten Tall Ships Races rantautui heinäkuussa Turkuun. Operatiivinen osastomme osallistui monin tavoin tapahtuman järjestelyihin huolehtien esimerkiksi osallistuvien alusten vedenjakelusta, jäteveden poistosta ja muusta jätehuollosta. Olimme myös mukana aiempia vuosia laajemman tapahtuman turvallisuusjärjestelyissä yhdessä eri viranomaisten kanssa.

Matkustajasataman aluetta hyödynnettiin myös vuoden 2024 Slot- ja Kesärauhafestivaaleissa. Marraskuussa isännöimme Freezing Winds -harjoitukseen osallistuneiden Nato-maiden puolustusvoimia edustaneiden alusten laivastovierailua Turussa.

Tukea lähiyhteisölle ja kansainvälisesti

Näkyvää tukea yhteisölle olemme tarjonneet myös sponsoroimalla nuoria, lupaavia urheilijoita. Lokakuussa 2024 solmimme nuoren kestävyysjuoksija Mustafe Muusen kanssa kaksivuotisen yhteistyösopimuksen teemalla ”Mustafe Muuse matkalla kohti vuoden 2026 yleisurheilun EM-kisoja”. 22-vuotias turkulainen saalisti vuoden 2024 aikana useita SM-mitaleita ja tammikuussa 2025 Mustafe Muuse palkittiin Urheilugaalassa Vuoden esikuvana. Jatkoa seurasi helmikuussa, kun hänet äänestettiin Vuoden turkulaiseksi.

Oman talousalueemme lisäksi haluamme olla rakentamassa hyvää tulevaisuutta myös maailmanlaajuisesti. Vuoden 2024 joululahjarahat rahoitimme Unicefin kautta Ukrainan lapsille.

Unicef on maailmanlaajuinen järjestö, joka työskentelee lasten oikeuksien ja hyvinvoinnin puolesta. Olimme myös mukana tukemassa Maritime Dayn yhteydessä Maarianhaminassa toukokuussa järjestettyä Mercy Ships Race -tapahtumaa. Tapahtumalla kerättiin varoja Mercy Shipsin ja sen Afrikassa toimivien sairaalalaivojen, Global Mercyn ja Africa Mercyn hyväksi.

Sidosryhmien osallistaminen osa yhteistyötä

Turun sataman palvelut toteutetaan tiiviissä yhteistyössä Turun Satama Oy:n, varustamojen, satamaoperaattoreiden, logistiikkatoimijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Sataman ja palvelujen kehittämistä toteutamme asiakkaiden ja sidosryhmien tarpeita kuunnellen. Osallistamalla eri toimijat mukaan sataman kehityshankkeisiin ja -projekteihin varmistamme, että kaikkien odotukset huomioidaan ja lopputulos täyttää kullekin hankkeelle asetetut tavoitteet. Sidosryhmien osallisuutta vahvistamme myös työryhmätyöskentelyllä, jossa paneudumme myös käytännönläheisiin asioihin. Aktiivisesti kokoontuvat muun muassa operaattori- ja markkinointityöryhmät, joissa asiakkailla on vahva edustus. Yhtenä yhteistyön muotona ovat esimerkiksi yhteiset messuesiintymiset meriliikenteen ja logistiikka-alan kansainvälisissä tapahtumissa.

Asiakkaat muodostavat tärkeimmän sidosryhmämme, johon yhteydenpito on aktiivista myös henkilökohtaisella tasolla. Asiakaskokemusta mittaamme vuosittaisella asiakastutkimuksella, jonka tavoitteena on tunnistaa asiakaskokemuksen vahvuudet ja kehittämiskohdat sekä saada arvokasta palautetta yhteistyön kehittämiseksi. Vuoden 2024 tutkimuksen mukaan kokonaistyytyväisyys toimintaamme on noussut viime vuodesta. Yhteensä 94 % vastaajista arvioi toimintaamme myönteisesti. Erityisen positiivista palautetta saivat satamavalvonnan aluspalvelut, vaakapalvelut sekä henkilöstön palveluhalukkuus ja joustavuus.

Aktiivinen hallitustyöskentely ohjaa toimintaamme

Turun Satama Oy:n toimintaa johtaa yhtiön hallitus, jonka tehtävät ja vastuut määräytyvät osakeyhtiölain sekä muun soveltuvan lainsäädännön perusteella. Hallitus huolehtii satamayhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus käsittelee ja päättää kaikki yhtiön kannalta merkittävimmät yhtiön toimintaa koskevat asiat.

Turun Satama Oy:n varsinaisen yhtiökokouksen 26.04.2024 valitsemina hallituksen jäseninä ovat toimineet vuonna 2024: Ville Niinistö (puheenjohtaja) ja Taru Pätäri (varapuheenjohtaja), sekä Harri Virta, Sini Häkkinen, Mikael Miikkola, Jussi Hakala ja Juha Sumentola. Vuoden aikana hallitus kokoontui 13 kertaa.

Eettinen liiketoiminta

Eettisyys on tärkeä osa liiketoimintaamme. Keskeisiä periaatteitamme on ihmisoikeuksien, monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden kunnioittaminen. Liiketoiminnassa noudatamme avoimuutta, läpinäkyvyyttä ja rehellisyyttä niin oman organisaation sisällä kuin suhteessa asiakkaisiin ja sidosryhmiin.

Hankintamenettelymme ovat lainmukaisia ja vastuullisia, mitä edellytämme myös yhteistyökumppaneiltamme. Toimimalla luotettavien kumppanien kanssa varmistamme kestävät ja korruptiosta vapaat toimitusketjut.

Eettiset valintamme näkyvät myös käytännössä esimerkiksi suhtautumisessa Ukrainan sotaan. Päätimme yhdessä Turun kaupungin kanssa maaliskuussa 2023, että Turun satama ei toistaiseksi vastaanota venäläisiä aluksia vastalauseena Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Taloudellinen vastuu: Kannattavuudesta perusta kestävään toimintaan

Turun Satama kantaa taloudellisen vastuunsa huolehtimalla liiketoimintansa kannattavuudesta, kilpailukyvystä ja tehokkuudesta.

Taloudellisesti vahvana yrityksenä voimme vastata eri sidosryhmiemme tarpeisiin, yhteiskunnan asettamiin velvoitteisiin sekä satamatoiminnan kehittämiseen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Taloudelliseen vastuuseen sisältyy verojen ja muiden julkisten maksujen asianmukainen maksaminen, mikä tukee yhteiskunnallisia palveluita ja paikallistalouden kehitystä. Kannattavalla liiketoiminnalla vahvistamme ympäröivän yhteisön taloudellista hyvinvointia ja vaikutamme positiivisesti Turun ja koko maakunnan työllisyyteen ja talouteen. Samalla mahdollistamme mittavat, pitkäjänteiset investoinnit sataman kehittämiseen.

Riskienhallinta on osa taloudellista vastuullisuutta. Riskienhallintamme tukee yhtiön strategisten ja liiketoimintatavoitteiden saavuttamista sekä varmistaa toimintojen jatkuvuuden myös muuttuvissa olosuhteissa. Riskienhallinnan lähtökohtana on erilaisten ulkoisten ja sisäisten riskien tunnistaminen ja niihin varautuminen. Kehitimme sisäistä valvontaamme ja riskienhallintamme vuoden 2024 aikana toimintamme laajuuteen ja rakenteeseen nähden kattavasti. Merkittävimpiä riskejä ja epävarmuustekijöitä sekä muita toiminnan kehityksekseen vaikuttavia seikkoja arvioimme vuonna 2024 myös koko sataman toiminnan osalta. Kartoituksesta teimme oman riskienhallinnan suunnitelman.

Teksti: Kari Ahonen
Kuva: Jarmo Piironen

Lue koko vuosikertomus 2024 (pdf).