”Kiva sanoa, että minäkin olin tätä suunnittelemassa”

Sitowise on tehnyt uuden matkustajaterminaalin satamakentän alue- ja liikennesuunnitelmat. Kun laiva pitää tyhjentää ja täyttää nopeasti, jokainen yksityiskohta on harkittava tarkkaan.

Alan ammattilainen

Ilkka Ojaniittu ja Petri Rainio esittelevät Sitowisen toimistolla Aurajoen rannassa suunnitelmaa, missä näkyy terminaalirakennus, kaksi pistolaituria, niille johtavat matkustajakäytävät sekä valtavasti autokaistoja.

Matkustajalaiva viipyy satamassa vajaan tunnin verran, jona aikana se on purettava ja täytettävä.

Autokaistoja on mahdutettu parinkymmenen hehtaarin alueelle peräti 6 kilometriä. Leveimmässä kohdassa käytössä on 32 rinnakkaista kaistaa.

– Sisään satamakentälle ajetaan yhtä ja ulos kahta kaistaa pitkin. Sisääntulo vaatii hieman enemmän aikaa, koska autot pitää sovitella autokansille, projektipäällikkö Ojaniittu kertoo.

– Kevyelle liikenteelle on tietenkin omat kaistansa. Kesäisin laivoihin tulee paljon pyöräilijöitä – ja pyörän perässä voi olla vaikkapa kajakki, alueen valaistus- ja sähköratkaisuista vastaava Rainio lisää.

Älykäs, sujuva ja valovoimainen

Sitowise on pohjoismainen rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digitalo, joka suunnittelee älykkäitä kaupunkeja, sujuvaa liikkumista ja elämisen tiloja.

Matkustajaterminaalissa sen tehtävänä on ollut satamakentän alue- ja liikennesuunnittelu. Kokonaisuuteen on kuulunut esimerkiksi valaistus, sähkö, vesihuolto, kuivatus ja pohjarakenteet.

Satamakentälle tulee aikaisempaa enemmän automatiikkaa, muun muassa lippupisteelle ja portille. Myös rajavartiolaitoksen ja tullin tarpeisiin tulee omia sähköisiä järjestelmiä. -Petri Rainio

– Alueella on tarpeenmukainen yleisvalaistus, mutta valaistuksen avulla ohjaillaan myös liikennettä. Käytössä olevat kaistat valaistaan tehokkaammin ja lisäksi asfalttiin voidaan valaista erilaista informaatiota. Käytössä on myös infotauluja, hän kuvailee.

Varustamojen ja viranomaisten toiveiden mukaisesti

Satamakentän suunnitteluun on osallistunut sitowiselaisia niin Turusta kuin muualtakin Suomesta. Pörssiyrityksen palkkalistoilla on kaikkiaan parituhatta henkeä, joista Turussa, ”täl pual jokke”, työskentelee noin 120 eri alojen asiantuntijaa.

Työssä on otettu huomioon myös varustamoiden ja viranomaisten vaatimukset ja toiveet.

– Projekti on ollut hyvin ainutlaatuinen juuri monipuolisuutensa ja lukuisten yhteiskumppanien ansiosta, Ojaniittu mainitsee.

– Kaiken kaikkiaan on ollut upeaa päästä mukaan satamalle, kaupungille ja koko seutukunnalle tärkeään hankkeeseen. Tulevaisuudessa on kiva sanoa lapsenlapsillekin, että minä olin mukana tätä suunnittelemassa, Rainio miettii.

Vaan tähdätäänpä vielä vähän lähempään tulevaisuuteen. Uusi terminaali ja satamakenttä alkavat palvella matkustajia vuonna 2027, ensiksi sinne siirtää toimintonsa Tallink Silja ja tämän jälkeen Viking Line. Aikovatko sitowiselaiset mennä tutkimaan tuolloin henkilökohtaisesti, miten kokonaisuus pelittää?

– Varmasti. Minä ajelen laivaan autolla, kun ehdin kerran ensiksi varaamaan. Petri voi tulla polkupyörällä kajakki perässään, Ojaniittu velmuilee.

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki