Mustafe Muusen matkassa kohti EM-kisoja

Hurjaa vauhtia kehittynyt kestävyysjuoksija Mustafe Muuse voitti tänä kesänä kaksi Suomen mestaruutta. Nyt hän tähtää EM-kisoihin Turun Sataman tukemana.

Ajassa

Muusella on takanaan uskomaton vuosi. Kesällä 22-vuotias turkulainen pinkoi Suomen mestaruuden sekä Kalevan Kisojen 5 000 metrillä että 10 kilometrin maastojuoksussa. SM-hopeaa tuli 1 500 metrin juoksussa ja Muuse valittiin Suomi-Ruotsi-maaotteluun.

Seuraava askel ja päämäärä on EM-kilpailuissa vuonna 2026.

Sinne ei kuitenkaan pääse ilman täysipäiväistä harjoittelua, joka on pitkälti sponsorien varassa. Kestävyysjuoksussa tärkeää on myös korkeanpaikan harjoittelu ja leirit, jotka tarkoittavat matkustamista ulkomaille.

Muuse mietti, mistä voisi löytää sponsorin. Hän tiesi, ettei se olisi helppoa.

– Olen toisen sukupolven maahanmuuttaja. Olen kohdannut jonkin verran ennakkoluuloja omalla nimellä hakemuksia tehdessä, enkä ole kovin tunnettu. Lisäksi olen itse tehnyt homman hankalaksi: halusin kumppanin, jonka arvot ja tarina aidosti yhdistäisivät meitä, Muuse kertoo.

Vaikea startti

Muusen uran startti ei ollut helppo. Hän aloitti urheilemisen melko myöhäisellä iällä, oli pulska ja saapui maaliin häntäpäässä. Tuntui, ettei Muuseen uskonut kukaan, kotonakin sanottiin, ettei maahanmuuttajataustainen menesty.

Turkulaisnuori jatkoi kuitenkin yrittämistä. Kuunteli valmentajia ja kehitti juoksutekniikkaansa.

– Juoksin ensimmäisen todella kovan aikani Aurajoen Yöjuoksussa vuonna 2019. Silloin aloin uskoa, että pystyn tähän. Rakastuin satamaan ja sen ympäristöön.

Muusella oli hyviä muistoja Turun Satamasta. Kun hän oli pieni, perheellä ei ollut paljon varaa matkustella, mutta kerran vuodessa käytiin Ruotsin-laivalla. Ne matkat olivat Muuselle tosi iso juttu.

Turun Urheiluliittoa edustava Muuse on juossut 5 000 metriä kovempaa kuin kukaan muu suomalainen 2000-luvulla.
”Kun ajalla on merkitystä”

Sponsoria etsiessään Muuse otti yhteyttä Turun Satamaan.

– Halusin kumppanin, joka on turkulainen, menestyvä ja samalla kansainvälinen. Turussa ei ole mitään niin kansainvälistä paikkaa kuin satama.

Muuse yllättyi iloisesti saatuaan vastauksen. Kestävyysurheilu istui mainiosti Turun Sataman teemaan: –”Kun ajalla on merkitystä”. Unelmiaan kohti juokseva urheilija vakuutti: Muuse oli näyttänyt, että erilaisista taustoista tulevat voivat menestyä. Hänestä oli tullut esimerkki nuorille. Eikä varsinaisesti haitannut sekään, että Muuse oli turkulainen ja edusti paikallista seuraa.

Muuse ja Turun Satama solmivat kaksivuotisen yhteistyösopimuksen teemalla ”Mustafe Muuse matkalla kohti vuoden 2026 yleisurheilun EM-kisoja”. Ne järjestetään Birminghamissa.

– Tunnen olevani etuoikeutettu, kun saan matkustaa ja tehdä sitä, mistä haaveilin. Uskon, että meillä on Turun Sataman kanssa edessä loistava kumppanuus. Katsotaan, mitä kaikkea saamme aikaan yhdessä.

Teksti ja kuvat: Sari Järvinen
Video: Stian Vesterinen

  • Mustafe ’Musse’ Muuse
  • Syntynyt 4.8.2001
  • Hyväksyttiin lukion jälkeen Turun kauppakorkeakouluun, mutta opiskelun sijaan satsaa nyt täysipäiväisesti urheiluun.
  • Kehitti poikkeuksellisen taloudellisen juoksutavan.
  • Harjoittelee ulkomailla nelinkertaisen olympiavoittaja Mo Farahin ryhmässä.
  • Valmentajana Suomessa Janne Ukonmaanaho.